Wykonanie
Musiały powstać na otwarcie Moich Wypieków na nowej domenie :-). Niektórzy z Was już wczoraj widzieli je na moim facebooku. Tradycyjne kruche
ciasteczka, bez
proszku do pieczenia, z dodatkiem masy marcepanowej. Z napisem wykonanym dzięki specjalnym stempelkom.
Ciastka rosną niedużo, mimo to literki na nich wycięte trzymają
fason i pozostają dobrze widoczne. Stempelki można wykorzystać na dowolnych kształtach i rodzajach
ciastek: serduszkach walentynkowych, pierniczkach, itp. Nadają się również do masy lukrowej i marcepanowej. Pamiętajmy, że kruche
ciasteczka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.Składniki na 40 - 45 sztuk
ciastek:250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru100 g masy marcepanowej150 g
masła, zimnego1
żółtkokilka kropel ekstraktu z
migdałówWszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto można również pozostawić w lodówce do 3 dni.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko
mąką. Foremką wycinać dowolne kształty
ciasteczek. Stempelkami tworzyć na ciasteczkach dowolne napisy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Przed samym pieczeniem schłodzić je w lodówce przez 15 minut.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości
ciasteczek. Gotowe
ciasteczka powinny zarumienić się po brzegach. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).* stempelki do
ciastek możecie znaleźć w sklepach internetowych po wygooglowaniu hasła "literki alfabetu do wykrawania napisów na herbatnikach" lub "stempel do
herbatników alfabet i cyfry"; bywają już takie z foremką do wycinania, ale - jak napisałam we wstępie - napisy można tworzyć na dowolnych kształtach
ciastekInspiracją był przepis znaleziony na ulotce dołączonej do
ciasteczkowych stempelków.