Wykonanie
Zupełnie zapomniałam o tych ciasteczkach. Robiłam podobne na warsztatach z Pascalem i tak bardzo mi smakowały, że w końcu postanowiłam je zrobić. Co prawda przepisu od Pascala się nie doczekałam, ale znalazłam fajne
ciasteczka w moim zeszycie z przepisami. Nawet nie wiem skąd pochodzi, pewnie z jakiejś gazety.
Ciasteczka są po prostu pyszne, mocno
migdałowe i chrupiące. Do popołudniowej
kawki lub filiżanki
herbaty z przyjaciółką wpasowują się idealnie.Spróbujcie takie zrobić, jestem pewna, że wam posmakują.
Ciasteczka upiekłam i dodaje je do wspólnego pieczenia na fb u Bożenki . Może też dołączycie do wspólnego pieczenia
ciasteczek.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g zimnego
masła- 3
żółtka- 70 g
cukru pudru- 80 g zmielonych
migdałów bez skórki- 300 g
mąki pszennej-
migdały ze skórką do dekoracjiWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę oraz zmielone
migdały, ważne, aby były one bez skórki. Dodajemy posiekane zimne
masło, wrzucamy
cukier puder i
żółtka i zagniatamy wszystkie składniki ze sobą. Następnie ciasto wkładamy do folii i chowamy do lodówki na 2 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdego
ciastka wciskamy
migdała ze skórką.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Razem ze mną
ciasteczka piekły:-
Asia- Danusia- Joanna- Angelika- Miraga-
Asia- Lili- Ania- Wiosenka- Bożenka- Danuta- Izoni- AgnieszkaAgnieszka RecLidia Wesołowska