Wykonanie
Dzisiaj są urodziny T. Happy birthday!!! 100 lat!!!Postanowiłam więc przygotować coś słodkiego...I nie był to tort:)
Kruche
ciasteczka migdałowe przygotowuje się bardzo podobie jak zwykłe kruche
ciastka.Jedyna różnica polega na zastąpieniu części
mąki pszennej mielonymi
migdałami.Niby nic, a jednak
ciasteczka zyskują inną konsystencję.
Aby
ciasteczka miały ciekawy wygląd użyłam pieczątki z liczbą lat jubilata - 25.Cyferki po upieczeniu nie są szczególnie widoczne,ale jakby się dobrze przyjrzeć - coś można dostrzec:)
Ciastka oczywiście trafiły do ozdobnej
torebki - jako prezent:)
Mam nadzieję, że były smaczne...:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (ok. 50
ciasteczek):250 g
mąki pszennej100 g mielonych
migdałów (
mąki migdałowej)200 g
cukru pudru1 łyżka esencji waniliowej1 całe
jajko1
żółtko180 g schłodzonego
masłaszczypta
soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie - nożem) połączyć w jednolitą masę. Bardzo krótko zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Po tym czasie z ciasta uformować dwa wałki o szerokości 3-4 cm.Pokroić wałki na kawałki ok. 1 , 5 cm.Z poszczególnych kawałków uformować kulki i lekko spłaszczyć (na grubość ok. 1 cm).
Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-17 minut (lub do zrumienienia się
ciasteczek).Smacznego!