ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka

Migdałowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Zupełnie zapomniałam o tych ciasteczkach. Robiłam podobne na warsztatach z Pascalem i tak bardzo mi smakowały, że w końcu postanowiłam je zrobić. Co prawda przepisu od Pascala się nie doczekałam, ale znalazłam fajne ciasteczka w moim zeszycie z przepisami. Nawet nie wiem skąd pochodzi, pewnie z jakiejś gazety. Ciasteczka są po prostu pyszne, mocno migdałowe i chrupiące. Do popołudniowej kawki lub filiżanki herbaty z przyjaciółką wpasowują się idealnie.
Spróbujcie takie zrobić, jestem pewna, że wam posmakują. Ciasteczka upiekłam i dodaje je do wspólnego pieczenia na fb u Bożenki . Może też dołączycie do wspólnego pieczenia ciasteczek.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 80 g zmielonych migdałów bez skórki
- 300 g mąki pszennej
- migdały ze skórką do dekoracji
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę oraz zmielone migdały, ważne, aby były one bez skórki. Dodajemy posiekane zimne masło, wrzucamy cukier puder i żółtka i zagniatamy wszystkie składniki ze sobą. Następnie ciasto wkładamy do folii i chowamy do lodówki na 2 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdego ciastka wciskamy migdała ze skórką. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Razem ze mną ciasteczka piekły:
- Asia
- Danusia
- Joanna
- Angelika
- Miraga
- Asia
- Lili
- Ania
- Wiosenka
- Bożenka
- Danuta
- Izoni
- Agnieszka
Agnieszka Rec
Lidia Wesołowska
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/09/migdaowe-ciasteczka.html