Wykonanie
Ciasteczka kakaowe z marcepanem

źródło przepisu: raspberriescream.blogspot.comskładniki na około 36 sztuk200 g
masła200 g jasnego
cukru muscovado
jajko300 g
mąki4 łyżki
kakao200 g białego marcepana (pasty migdałowej)115 g
białej czekoladyMasło utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą
maślaną przesiać
mąkę i
kakao. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką,
potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto. Rozwałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości około 5 mm. Wykroić 36
ciasteczek. Marcepan podzielić na 36 części. Z każdej ulepić kulkę i położyć na wierzchu każdego wykrojonego
ciasteczka i lekko spłaszczyć. Rozwałkować pozostałe ciasto i jak poprzednio, wykroić 36 okrągłych
ciasteczek i przykryć
ciasteczka z marcepanem. Lekko docisnąć brzegi.Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i za pomocą rękawa cukierniczego (można wykonać tubę z papieru) ozdobić wierzch każdego
ciasteczka.***
Ciasteczka owsiane z
orzechami włoskimi,
rodzynkami i
czekoladą
składniki na około 20 sztuk1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
brązowego cukru115g
masła o temperaturze pokojowejduże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliszklanka
mąki1 1/2 szklanki
płatków owsianychszklanka grubo posiekanych
orzechów włoskich wymieszanych z małymi
rodzynkami (w dowolnych proporcjach)100 g grubo posiekanej
białej czekoladyMasło utrzeć z
cukrami na puszystą masę, dodać
jajko,
miód i
wanilię i dobrze ubić. Dodać
mąkę,
sodę i
sól - wymieszać. Wsypać
płatki owsiane,
orzechy,
rodzynki i
czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą do
ciasteczek) i układać je na płaskiej blasze.Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na drucianej siateczce.***
Czekoladowe ciasteczka truflowe
źródło przepisu: mojewypieki.blox.plskładniki na około 15 sztuk50 g
mąki25 g
kakao1/2łyżeczki
proszku do pieczenia70 g drobnego
cukru lub
cukru pudru25 g miękkiego
masłaroztrzepane
jajkołyżeczka
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowegocukier puder - do obtoczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować
ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach.Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.***

źródło przepisu: mojewypieki.blox.plskładniki na około 40 sztuk130 g masy marcepanowej60 g drobnego
cukru90 g miękkiego
masłaszklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2
żółtkałyżeczka ekstraktu z
migdałów (lub pół łyżeczki
aromatu migdałowego)Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości małego
orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (
ciastka urosną). Widelcem zrobić wzorek w kratkę.Piec w temperaturze około 12 - 14 minut, do złotego koloru, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na kratce.Smacznego!