ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka kakaowe z marcepanem
źródło przepisu: raspberriescream.blogspot.com
składniki na około 36 sztuk
200 g masła
200 g jasnego cukru muscovado
jajko
300 g mąki
4 łyżki kakao
200 g białego marcepana (pasty migdałowej)
115 g białej czekolady
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą maślaną przesiać mąkę i kakao. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto. Rozwałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości około 5 mm. Wykroić 36 ciasteczek. Marcepan podzielić na 36 części. Z każdej ulepić kulkę i położyć na wierzchu każdego wykrojonego ciasteczka i lekko spłaszczyć. Rozwałkować pozostałe ciasto i jak poprzednio, wykroić 36 okrągłych ciasteczek i przykryć ciasteczka z marcepanem. Lekko docisnąć brzegi.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. Studzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą rękawa cukierniczego (można wykonać tubę z papieru) ozdobić wierzch każdego ciasteczka.
***
Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi, rodzynkami i czekoladą
składniki na około 20 sztuk
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
115g masła o temperaturze pokojowej
duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
szklanka mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich wymieszanych z małymi rodzynkami (w dowolnych proporcjach)
100 g grubo posiekanej białej czekolady
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, miód i wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę i sól - wymieszać. Wsypać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą do ciasteczek) i układać je na płaskiej blasze.
Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na drucianej siateczce.
***
Czekoladowe ciasteczka truflowe
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na około 15 sztuk
50 g mąki
25 g kakao
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
70 g drobnego cukru lub cukru pudru
25 g miękkiego masła
roztrzepane jajko
łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
cukier puder - do obtoczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę w sporych odstępach.
Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
***
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na około 40 sztuk
130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub pół łyżeczki aromatu migdałowego)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (ciastka urosną). Widelcem zrobić wzorek w kratkę.
Piec w temperaturze około 12 - 14 minut, do złotego koloru, w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/03/Ciasteczkowy-weekend.html