ßßß
Ciasto:600g mąki,200g cukru1 łyżeczka sody,1 proszek do pieczenia (15g),100g masła,200ml letniego mleka,2 jajka,szczypta soli,Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.Nadzienie makowe:1 szklanka maku,3 łyżki cukru,2 łyżki miodu,2 jajka,olejek migdałowygarść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.Krem budyniowy:2 szklanki mleka,2 łyżeczki cukru z wanilią,½ szklanki cukru,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,200 masła,1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową.Polewa:125 g masła,5 łyżek cukru,3 łyżki kakao,1 łyżka żelatyny,2 łyżki wody,4-5 łyżek śmietany 18%,Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto.

