Wykonanie
Ostatnio wpadła mi w ręce "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki
makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym
stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem. Jeśli będzie
mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali.

Ciasto:600g
mąki,200g
cukru1 łyżeczka
sody,1
proszek do pieczenia (15g),100g
masła,200ml letniego
mleka,2
jajka,szczypta
soli,Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja ma 35,5 na 23,5 cm) i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą
makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C.Nadzienie
makowe:1 szklanka
maku,3 łyżki
cukru,2 łyżki
miodu,2
jajka,
olejek migdałowygarść
rodzynek i
orzechów włoskich (można pominąć)
Mak zalewamy
wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do
mięsa.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
miodem do białości, a następnie mieszamy z
makiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z
makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel
olejku i
bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę
makową na plackach.Krem budyniowy:2 szklanki
mleka,2 łyżeczki
cukru z
wanilią,½ szklanki
cukru,2 łyżki
mąki pszennej,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,200
masła,1 i 1/2 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrami. W pozostałym
mleku mieszamy obie
mąki.Wlewamy je na gotujące
mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia.
Budyń studzimy. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy
polewą czekoladową.Polewa:125 g
masła,5 łyżek
cukru,3 łyżki
kakao,1 łyżka
żelatyny,2 łyżki
wody,4-5 łyżek
śmietany 18%,
Żelatynę zalewamy
wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Margarynę,
cukier i
kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy
żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy
śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto.


