Wykonanie
10 Flares Twitter 0 Facebook 10 10 10 10 Flares ×Po walentynkach na pewno część z Was ma ochotę na coś słodkiego. Polecam Wam swój przepis na ciasto
jogurtowe ( co prawda mam ich jeszcze kilka , ale po dniu zakochanych padło na ten). Wczoraj otrzymałam od Polskiej Róży paczkę z produktami do testowania. Od razu pomyślałam o cieście
jogurtowym z
konfiturą, prawdziwą domową, jak za dawnych lat, bez dodatku zbędnych substancji, taką jaką do ciast dodawali moi dziadkowie. Prawdziwe marzenie, jeśli i Wam marzy się aby znów poczuć ten smak beztroski polecam wypróbowanie tego przepisu.Opis produktu który możecie przeczytać na stronie producenta: klikWysoko ceniona przez smakoszy oryginalna
konfitura z
wiśni przygotowana została według tradycyjnej receptury i z najwyższą dbałością o jakość . Dzięki temu udało nam się zachować szlachetny smak i aromat
owoców wiśni i właściwą konsystencję
konfitury. Polecamy jako przystawkę do
herbaty oraz dodatek do deserów,
lodów.Skład :
cukier,
owoce wiśni ( 41 % ), kwas
cytrynowy ( regulator kwasowości )Moja opinia : ilość
cukru jest idealne dopasowana do ilości
owoców, właśnie tak powinna wyglądać prawdziwa
konfitura, kawałki
owoców zanurzone w lekkim
syropie. Lubię produkty o prostym , krótkim składzie, najbardziej przypominają domowe.

składniki ( 2 małe keksówki 10x 25)3 duże
jaja3/4 szklanki
cukruszklanka
oleju150 g
jogurtu naturalnego1 1/2 szklanki
mąki tortowej1 1/2 szklanki
mąki kukurydzianej*2 łyżeczki
proszku do pieczenia16 g
cukru waniliowego1/2 słoika
konfitur w
syropie Polskiej Róży*( ewentualnie ziemniaczanej lub budyniu
waniliowego )Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej aby ciasto dobrze się połączyło!Piekarnik nastawiamy na 170 – 180 stopni bez termoobiegu, góra dół. Formę natłuszczamy i wykładamy papierem.
Jajka ubijamy nad kąpielą
wodną. Gdy
woda zacznie wrzeć do miseczki wbijamy
jajka, dodajemy
cukry, stawiamy miskę nad parą i ubijamy aż masa stanie się puszysta i jasna ( około 10 minut ). Masę zestawiamy z
wody.Miksując dodajemy do niej
olej i
jogurt.
Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Miskujemy do połączenia – 3-5 minut i przelewamy do formy.Pieczemy ciasto ok 35-40 minut , do suchego patyczka.Gdy ciasto wystygnie ( studzimy poza piecem) kroimy je i nasączamy
syropem z
konfitur , a na wierzchu ciasta układamy
wiśnie.

Powiązane notki:Świąteczny sernik z
kakaowym kruchym
ciastem i
konfiturąEkspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałamiDżem z dyni i
brzoskwiń oraz
ciasto drożdżowe z
dyniąCiasto
biszkoptowe „Pijak”Świąteczne kruche korzenne ciasto
bananowo-
jabłkowe