ßßß Cookit - przepis na Ciasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową

Ciasto (babka) jogurtowe z konfiturą wiśniową

Wykonanie

10 Flares Twitter 0 Facebook 10 10 10 10 Flares ×
Po walentynkach na pewno część z Was ma ochotę na coś słodkiego. Polecam Wam swój przepis na ciasto jogurtowe ( co prawda mam ich jeszcze kilka , ale po dniu zakochanych padło na ten). Wczoraj otrzymałam od Polskiej Róży paczkę z produktami do testowania. Od razu pomyślałam o cieście jogurtowym z konfiturą, prawdziwą domową, jak za dawnych lat, bez dodatku zbędnych substancji, taką jaką do ciast dodawali moi dziadkowie. Prawdziwe marzenie, jeśli i Wam marzy się aby znów poczuć ten smak beztroski polecam wypróbowanie tego przepisu.
Opis produktu który możecie przeczytać na stronie producenta: klik
Wysoko ceniona przez smakoszy oryginalna konfitura z wiśni przygotowana została według tradycyjnej receptury i z najwyższą dbałością o jakość . Dzięki temu udało nam się zachować szlachetny smak i aromat owoców wiśni i właściwą konsystencję konfitury. Polecamy jako przystawkę do herbaty oraz dodatek do deserów, lodów.
Skład : cukier, owoce wiśni ( 41 % ), kwas cytrynowy ( regulator kwasowości )
Moja opinia : ilość cukru jest idealne dopasowana do ilości owoców, właśnie tak powinna wyglądać prawdziwa konfitura, kawałki owoców zanurzone w lekkim syropie. Lubię produkty o prostym , krótkim składzie, najbardziej przypominają domowe.
składniki ( 2 małe keksówki 10x 25)
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru
szklanka oleju
150 g jogurtu naturalnego
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
1/2 słoika konfitur w syropie Polskiej Róży
*( ewentualnie ziemniaczanej lub budyniu waniliowego )
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej aby ciasto dobrze się połączyło!
Piekarnik nastawiamy na 170 – 180 stopni bez termoobiegu, góra dół. Formę natłuszczamy i wykładamy papierem.
Jajka ubijamy nad kąpielą wodną. Gdy woda zacznie wrzeć do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukry, stawiamy miskę nad parą i ubijamy aż masa stanie się puszysta i jasna ( około 10 minut ). Masę zestawiamy z wody.
Miksując dodajemy do niej olej i jogurt.
Mąki mieszamy ze sobą i z proszkiem. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Miskujemy do połączenia – 3-5 minut i przelewamy do formy.
Pieczemy ciasto ok 35-40 minut , do suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie ( studzimy poza piecem) kroimy je i nasączamy syropem z konfitur , a na wierzchu ciasta układamy wiśnie.
Powiązane notki:
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią
Ciasto biszkoptowe „Pijak”
Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkowe
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/02/20/ciasto-babka-jogurtowe-z-konfitura-wisniowa