Wykonanie
Ostatnio przeglądałam dział Ciasta i
torty i stwierdziłam, że brakuje wśród nich ucierańca ze
śliwkami. Długo się nie zastanawiałam tylko poszłam do kuchni, wyjęłam z lodówki co trzeba i wkrótce unosił się po mieszkaniu wspaniały zapach ciasta i
śliwek. Dodałam trochę
jogurtu więc ciasto jest idealnie wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne.
Powiem jeszcze tylko, że upiekłam go w piątek wieczorem a w sobotę rano został tylko jeden mały kawałeczek.
Składniki:3
jajka1 szkl.
jogurtu naturalnego3 szkl.
mąki2 szklanki
śliwek1 i 3/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoJajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
jogurt ,
olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy ( śr. 21 cm). Na wierzchu ułożyć pokrojone
śliwki. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.