Wykonanie
W sobotę nie planowałam żadnego ciasto bo piękną pogodę chciałam wykorzystać na mycie okien i inne wiosennne porządki. Ale wieczorem ochota na coś słodkiego była tak silna, że pomimo wielkiego zmęczenia zabrałam się za to ciasto. Nie miałam wielkiego wyboru bo nie było w domu
masła, z
owoców tylko
brzoskwinie w puszce (zapomniałam o mrożonkach) ale na szczęście znalazłam w lodówce duże opakowanie
jogurtu greckiego. Ciasto jest w
sumie bardzo szybkie, tak więc po niedługiej chwili po domu roznosił się cudowny zapach pieczonego ciasta. Smak cudowny, kruszonka boska, do tego ciasto dzięki jogurtowi jest wilgotne i świeże nawet na drugi dzień.
Składniki:3
jajka1 szkl.
jogurtu naturalnego3 szkl.
mąkipuszka
brzoskwiń1 i 3/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeni2 łyżeczki
cukru waniliowegoSkładniki na kruszonkę:1/2 kostki
masła (125 g)1 niepełna szklanka
mąki1/2 szklanki
migdałów pokrojonych na słupki1/3 szklanki mielonych lub tartych
migdałów1/2 szklanki
cukruMasło roztopić i ostudzić, wymieszać z
mąką, mielonymi
migdałami,
migdałami pokrojonymi w słupki oraz z
cukrem.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać
jogurt ,
olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Na wierzchu ułozyć pokrojone
brzoskwinie. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)