ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z malinami i migdałową kruszonką

Ciasto jogurtowe z malinami i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Skoro trwa sezon malinowy wypada coś z nimi upiec. Wahałam się między ciastem jogurtowym a ucieranym, zdecydowałam się jednak na to pierwsze. Ucierane z truskawkami a także z rabarbarem niedawno było więc wolałam sięgnąć po takie którego dawno nie piekłam. Dzisiejsze ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, po prostu pyszne. Po upieczeniu lekko mi opadło w środku ale smaku wogóle to nie zmieniło. Maliny jak zwykle doskonale się sprawdziły a kropką nad i była migdałowa kruszonka.
Składniki:
3 jajka
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 szkl. mąki
30 dag malin
1 i 3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła (125 g)
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno mieć konsyste ncję podobną do ciasta na muffiny). Wsypać maliny i ostrożnie wymieszać albo ułożyć je na wierzchu (ja tak zrobiłam). Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/07/Ciasto-jogurtowe-z-malinami-i-migdalowa-kruszonka.html