ßßß Cookit - przepis na Moje przepisy z „PYTANIE na Śniadanie”

Moje przepisy z „PYTANIE na Śniadanie”

nazwa

Wykonanie

31 Flares Twitter 0 Facebook 31 31 31 31 Flares ×
Dzień dobry, choć tak na dobrą sprawę robi już po 18. Przypomniałam sobie właśnie, że nie udostępniłam Wam moich przepisów z programu Pytanie na Śniadanie w którym całkiem niedawno przedstawiałam temat młodych ziemniaków. O ziemniakach zdaje się wiemy całkiem sporo, ale czy tyle aby wyczarować z nich zachwycające dania wpasowujące się w wizję nowoczesnej polskiej kuchni fusion ? Specjalnie dla Was kilka przepisów na ziemniaczki z zachwycającymi dodatkami.
Materiały obejrzycie tutaj stronie Pytania na Śniadanie
1. Kugel ziemniaczany z pomidorami i ziołami
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 pęczek bazylii
1 puszka pomidorów
200 ml śmietany 18 %
100 g polskiego boczku dojrzewającego
60 g sera chedar lub bursztyn
masło do formy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo. Każdy z nich głęboko ponacinać w 2-3 mm odstępach po czym ułożyć je w wysmarowanej masłem formie do zapiekanki, lub małych kokilkach. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory zmiksować ze śmietaną, połową pęczka bazylii i 1/3 sera, doprawić solą i pieprzem.
Masą zalać młode ziemniaki. Piec 30 minut w 200 stopniach, na 10 minut przed końcem pieczenia posypać resztą sera. Zapiec.
Podawać udekorowane listkami bazylii, serem i szczypiorkiem.
2. Placki ziemniaczane z mascarpone, truskawkami, borówkami i miętą
Składniki:
Placuszki:
1/2 kg młodych ziemniaków
150 g mąki orkiszowej
2 jajka
1 mała cebula
szczypta soli
masło lub olej do smażenia
krem:
250 g serka mascarpone
1 laska wanilii
3 bezy
garnisz:
½ kg truskawek
250 g borówek amerykańskich
listki mięty
Przygotowanie:
Krem:
Mascarpone wymieszać z wydrążonymi z laski wanilii ziarenkami.
Puder bezowy:
Bezy zmiksować z drewnianą częścią wanilii na puder.
Placuszki:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski z cebulą zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i jajka. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można dosypać mąki. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym maśle
Placuszki układać na talerzach, dekorować kremem, owocami, bezowym pudrem i listkami mięty.
ps. W kuchni wpadłam na pomysł aby przygotować do nich sos truskawkowy z miodu, owoców, mięty i soku z limonki – polejcie nim placuszki, są wspaniałe!
3. Młode ziemniaki z sałatą polską
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy
gruba sól morska
4 jajka ugotowane na półtwardo
1 główka sałaty masłowej
6 rzodkiewek
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
sól,pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i pokroić na ósemki. Włożyć do wrzątku i gotować 5 minut. Po tym czasie osączyć je, natrzeć oliwą i posypać grubą solą. Piec w 210 stopniach aż do zrumienienia, ok. 10-15 minut.
W tym czasie jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem i połową siekanego szczypioru.
Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Oczyszczone rzodkiewki i jajka pociąć na 4 części. Rozłożyć je na sałacie. Sałatkę polać sosem i posypać resztą szczypiorku.
Gorące pieczone ziemniaki podawać z sałatką.
ps. chłopcom – Kamilowi Bednarkowi i Antkowi Pawlickiemu smakowały najbardziej, także do zdjęć zostały jedynie szczątki sałatki. Z kuchennego pola widzenia świetne do tego dania będą kiełki rzodkiewki – posypcie nimi wierzch sałaty.
Powiązane notki:
Krem z młodych ziemniaków ze szparagami i grzanką fondue
NOWOŚCI NA BLOGU! PRZEPISY DLA NIEMOWLĄT!
Szybka i łatwa kolacja dla zakochanych – przepisy
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/08/moje-przepisy-z-pytanie-na-sniadanie