ßßß
Składniki:Ciasto1 szklanka mąki3/4 szklanki orzechów włoskich100 gram zimnego masłaszczypta soli1 jajkoNadzienie:około 200 gram dobrze umytych i oczyszczonych kurek2 młode cebulki ze szczypiorkiem1 łyżka masła1 łyżeczka oliwy z oliwek3 jajka1 kubeczek jogurtu naturalnegookoło 3 łyżki śmietany1/2 roladki koziej (około 75 gram)sól, pieprz, sporo suszonego tymiankuPrzygotowanie:Ciasto: Orzechy zmielić na proszek w blenderze, przesypać na stolnicę. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz masło. Wszystko posiekać nożem, aż masło w miarę połączy się z mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę (jeśli nie chce się zagnieść można dodać odrobinę zimnej wody, ja jednak nie dodawałam, ale to zależy od mąki). Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciastem wylepić dokładnie formę do pieczenia (można też rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Widelcem zrobić w cieście trochę dziurek i wstawić do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać nadzienie.Nadzienie: Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy, dodać posiekaną drobno cebulkę i lekko zeszklić, następnie dodać kurki (ja dałam w całości) i wszystko smażyć na nie dużym ogniu około 10 minut, aż kurki puszczą wodę i ją odparują. W misce roztrzepać dokładnie jajka, jogurt oraz śmietanę. Dodać do masy sól, pieprz oraz około 1-2 łyżeczek suszonego tymianku.Kiedy spód jest już podpieczony wykładamy na niego kurki z cebulką, równomiernie rozkładamy po tarcie i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy pokrojony w plasterki kozi ser i wkładamy z powrotem do piekarnika na około 40 minut, aż wszystko się zapiecze i lekko przyrumieni z wierzchu.
Inspiracja tu