Wykonanie
Jajecznica z
kurkami to najlepsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć o tej
porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z "kawalerskim" gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia. U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni,
kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszna jajecznicę z uroczymi, pierwszymi letnimi
grzybami.
Składniki na 2 porcje:4 duże
jaja "O"100 g
kurek1-2 łyżka
masła ghee1
cebulaszczypioreksól,
pieprzWykonanie:
kurki umyć. Sprytny, niezawodny sposób na szybkie pozbycie się piasku z
kurek podałam tutaj.
cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na
maśle. Dodać
kurki, małe w całości, a większe pokrojone na mniejsze kawałki. Poddusić razem przez kilka minutwbić
jajka i na średnim ogniu lekko je ściąć. Ściętym
jajkom przebijamy
żółtka i zaczynamy powoli mieszać. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalającej konsystencji. Warto pamiętać, że
jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze po zdjęciu patelni z ognia. Najgorsze co może być to przesmażona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posolić i doprawić
pieprzem. Przed podaniem posypać zielonym
szczypiorkiem. Podawać ze świeżym
chlebem z
masłemSMACZNEGO !