Wykonanie
Dzisiejszy post jest wyrażeniem mojego wielkiego żalu...żalu spowodowanego niefortunnym upadkiem, który pozbawił mnie przyjemności zbierania
grzybów tej jesieni ;-( Na szczęście zdążyłam na początku września zrobić sobie zapasy i żyję nadzieją, że ich urodzaj będzie nam trwał do późnych dni jesieni i będzie mi jeszcze dane pójść na grzybobranie;-)
Kontuzja nogi pokrzyżowała wiele moich
planów...Na pocieszenie przyłączycie się do kurkowej uczty?;-)
Składniki:2
jajka,1 mała
cebula,spora garść świeżych
kurek,
szczypiorek do posypania,
sól,
pieprz,
masło.Przygotowanie:
Kurki oczyścić, większe sztuki rozkroić na pół, a mniejsze zostawić w całości. Na
maśle podsmażyć drobno pokrojoną
cebulkę, dodać
kurki. Doprawić
solą i
pieprzem, chwilę smażyć do odparowania płynu.
Jajka roztrzepać dodać
sól i
pieprz, wylać na drugą patelnię z roztopioną łyżeczką
masła, nie mieszać. Kiedy brzegi się zetną, można podważyć
łopatką, aby masa wylała się pod spód. Kiedy omlet nie jest już płynny, na połowie rozłożyć podsmażone
grzyby. Złożyć i zsunąć na talerz, posypać pokrojonym
szczypiorkiem. Oprószyć
pieprzem.