Wykonanie
Przepis znalazłam na PP, okazał się strzałem w dziesiątkę. Idealne połączenie
kiszonej kapusty z
ziemniakami, do tego jeszcze dużo podsmażonej
cebulki. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tych pierogów, nie czekajcie zróbcie bo są rewelacyjne...
Ciasto na pierogi :3 szklanki
mąki,1/2 szklanki kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego,1/2 szklanki gorącej
wody,
jajko,szczypta
soli,
Jajko rozmąć ze
śmietaną.Na stolnicę wysyp
mąkę, dodaj wszystkie składniki, szybko ze sobą połącz, zagniatając elastyczne ciasto.Ciasto jest bardzo plastyczne, mięciutkie, pierogi lepi się fantastycznie.Farsz na pierogi:500 g
kiszonej kapusty,ok.40 dag ugotowanych
ziemniaków,2 średnie
cebule,10-15 dag
masła,3 łyżki
oleju,
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny,
Kapustę zalej
wodą, ugotuj do miękkości,ostudź,odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj drobno.
Cebulę drobno posiekaj i duś na
maśle i
oleju.Do miski wkładamy
kapustę,2 łyżki usmażonej
cebuli bez tłuszczu,(reszta
cebuli zostaje do okraszenia) i tyle
ziemniaków, aby farsz miał lekko kwaskowy smak,(im
kapusta kwaśniejsza,
ziemniaków dajemy więcej)Przypraw wszystko
solą ,
pieprzem i
pieprzem ziołowym, wymieszaj.Lep pierogi, gotuj ok. 3 min. od wypłynięcia.Gotowe polej
masłem z
cebulą i ewentualnie
boczkiem.
Smacznego:)