Wykonanie
Czy znajdzie się na Świecie ktoś kto nie lubi pierogów?Chyba nie:)A ja dzisiaj zrobiłam dla odmiany z
serem kozim:)Polecam:)Składniki:Ciasto:600 g
mąki tortowej1 duże
jajko250 ml ciepłej
wody (nie letniej i nie gorącej)pół łyżeczki
soliFarsz:500 g ugotowanych i ugniecionych
ziemniaków1 duża
cebula2 kozie, kremowe
serki (po 125 g )
sól i
pieprz do smaku
olej do smażenia (2 łyżki)
Ziemniaki solimy,
pieprzymy i dodajemy
serki.
Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym
olejem. Zrumienioną
cebulę dodajemy do
ziemniaków. Wszystko razem dobrze ugniatamy, w razie konieczności doprawiamy farsz
solą i
pieprzem.
Do miski wsypujemy przesianą
makę, robimy wgłębienie, dodajemy
sól,
jajko, i stopniowo dolewamy ciepłą
wodę, cały czas mieszamy łyżką. Ugniatamy ciasto by było jednolite, miękkie i dało się ładnie wałkować.Z ciasta odkrajamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy kawałek na opruszonym
mąką blacie i wykrajamy szklanką lub literatką kółka. Ciasto nie powinno byc zbyt cieńkie by się nie rozerwało podczas nakładania farszu lub gotowania. Pozostałe w misce ciasto przykrywamy lnianą ściereczką.
Każdy krążek delikatnie rozciągamy dłonią, nakładamy łyżeczką przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy.Pierogi układamy na posypanym blacie lub stolnicy (ewentualnie deseczkach do krojenia).Przykrywamy lnianą ściereczką żeby ciasto się nie wysuszyło.
W garnku zagotowujemy
wodę,lekko solimy. Na gotujacą się
wodę wrzucamy partiami pierogi i gotujemy od czasu wypłynięcia na wierzch przez ok 5-7 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym
masłem żeby się nie posklejały.Podajemy ze
śmietaną lub
jogurtem polane
masłem z
cebulką.Smacznego:)