Wykonanie
31 Flares Twitter 0 Facebook 31 31 31 31 Flares ×Dzień dobry, choć tak na dobrą sprawę robi już po 18. Przypomniałam sobie właśnie, że nie udostępniłam Wam moich przepisów z programu Pytanie na Śniadanie w którym całkiem niedawno przedstawiałam temat
młodych ziemniaków. O ziemniakach zdaje się wiemy całkiem sporo, ale czy tyle aby wyczarować z nich zachwycające dania wpasowujące się w wizję nowoczesnej polskiej kuchni fusion ? Specjalnie dla Was kilka przepisów na ziemniaczki z zachwycającymi dodatkami.Materiały obejrzycie tutaj stronie Pytania na Śniadanie1. Kugel ziemniaczany z
pomidorami i
ziołamiSkładniki:1 kg
młodych ziemniaków1 pęczek
bazylii1 puszka
pomidorów200 ml
śmietany 18 %100 g polskiego
boczku dojrzewającego60 g
sera chedar lub
bursztynmasło do formy
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo. Każdy z nich głęboko ponacinać w 2-3 mm odstępach po czym ułożyć je w wysmarowanej
masłem formie do zapiekanki, lub małych kokilkach.
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pomidory zmiksować ze
śmietaną, połową pęczka
bazylii i 1/3
sera, doprawić
solą i
pieprzem.Masą zalać
młode ziemniaki. Piec 30 minut w 200 stopniach, na 10 minut przed końcem pieczenia posypać resztą
sera. Zapiec.Podawać udekorowane listkami
bazylii,
serem i
szczypiorkiem.2. Placki ziemniaczane z
mascarpone,
truskawkami,
borówkami i
miętąSkładniki:Placuszki:1/2 kg
młodych ziemniaków150 g
mąki orkiszowej2
jajka1 mała
cebulaszczypta
solimasło lub
olej do smażeniakrem:250 g
serka mascarpone1
laska wanilii3
bezygarnisz:½ kg
truskawek250 g
borówek amerykańskichlistki
miętyPrzygotowanie:Krem:
Mascarpone wymieszać z wydrążonymi z
laski wanilii ziarenkami.Puder
bezowy:
Bezy zmiksować z drewnianą częścią
wanilii na puder.Placuszki:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem.
Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski z
cebulą zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać połowę
mąki, szczyptę
soli i
jajka. Jeżeli zachodzi taka potrzeba można dosypać
mąki. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym
maślePlacuszki układać na talerzach, dekorować kremem,
owocami,
bezowym pudrem i listkami
mięty.ps. W kuchni wpadłam na pomysł aby przygotować do nich sos
truskawkowy z
miodu,
owoców,
mięty i
soku z limonki – polejcie nim placuszki, są wspaniałe!3.
Młode ziemniaki z
sałatą polskąSkładniki:1 kg
młodych ziemniaków2 łyżki
oliwygruba
sól morska4
jajka ugotowane na półtwardo1 główka
sałaty masłowej6
rzodkiewek150 ml
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny1 pęczek
szczypiorkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć i pokroić na ósemki. Włożyć do wrzątku i gotować 5 minut. Po tym czasie osączyć je, natrzeć
oliwą i posypać grubą
solą. Piec w 210 stopniach aż do zrumienienia, ok. 10-15 minut.W tym czasie
jogurt wymieszać z
sokiem z cytryny,
cukrem,
solą,
pieprzem i połową siekanego
szczypioru.
Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Oczyszczone
rzodkiewki i
jajka pociąć na 4 części. Rozłożyć je na sałacie.
Sałatkę polać sosem i posypać resztą
szczypiorku.Gorące pieczone
ziemniaki podawać z
sałatką.ps. chłopcom – Kamilowi Bednarkowi i Antkowi Pawlickiemu smakowały najbardziej, także do zdjęć zostały jedynie szczątki sałatki. Z kuchennego
pola widzenia świetne do tego dania będą
kiełki rzodkiewki – posypcie nimi wierzch
sałaty.Powiązane notki:Krem z
młodych ziemniaków ze
szparagami i grzanką fondueNOWOŚCI NA BLOGU! PRZEPISY DLA NIEMOWLĄT!Szybka i łatwa kolacja dla zakochanych – przepisy