Wykonanie
Ostatnio staram się coraz więcej używać
mąki pełnoziarnistej. Pojawiły się już pełnoziarniste
bułki do burgerów, dziś wytrawna
tarta, zobaczymy co będzie następne… A odkąd na warzywno –
owocowym rynku pojawiły się sezonowe smakołyki, nie ma dnia, żebym wracając z pracy nie zahaczyła o niego. Oczywiście nie da się z rynku wyjść z jednym konkretnym produktem! Dobrze, że często zgrywam się z mężem, który zgarnia mnie samochodem do domu ;) Bo targanie 5 wielkich
kalarep (swoją
drogą przepis na zupę krem z
kalarepy znajduje się tutaj),
truskawek,
czereśni,
rabarbaru, świeżych
ziół, ziemniaczków itp. Itd. nie jest łatwym zadaniem przy zaledwie dwóch rękach ;) Wracając do tarty – świetna jako przekąska, na drugie śniadanie w pracy (chociaż wtedy polecam
mieć przy sobie gumy z racji pojawienia się
łososia w nadzieniu ;) ), na kolację… a z resztą kiedy Was tylko najdzie ochota!

Składniki: na formę o średnicy około 24-25 cmCiasto:75 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę130 g pełnoziarnistej
mąki (użyłam orkiszowej)4-5 łyżek lodowatej
wody¼ łyżeczki
soliNadzienie:100 g
łososia wędzonego na gorąco200 g wędzonego
twarogu solankowego60 g
fetypęczek
koperku (55 g)pęczek
szczypiorku (40 g)pół pęczku
natki pietruszki (25 g)3 ząbki
czosnku3 duże
jajka¾ szklanki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
mleka 2%świeżo mielony
pieprzsólWykonanie:Ciasto: W malakserze umieszczamy
mąkę i
sól i w trybie pulsacyjnym mieszamy przez chwilę. Dodajemy
masło i mieszamy. Powstaną nam okruchy przypominające kruszonkę. Następnie dodajemy
wodę i chwilę pulsujemy. Wszystkie składniki powinny się połączyć.Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną
mąką i chwilę zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyjmujemy ciasto na, delikatnie posypaną
mąką, stolnicę i po odczekaniu około 5 minut rozwałkowujemy na wielkość formy. Następnie przenosimy ciasto na dno formy, wyklejając również boki. Wkładamy ponownie do lodówki. Po około 30 minutach wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i wysypujemy na nie ceramiczne kulki do pieczenia (
groch,
fasolę lub
ryż jeśli nie posiadamy kulek) do około 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy spód przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem (nie zapomnijcie o tym, bo zrobią się bąble!) i ponownie pieczemy około 5-10 minut. Ciasto powinno nabrać delikatnie brązowego koloru. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.W trakcie, gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce przygotowujemy nadzienie:
szczypiorek,
koperek i
pietruszkę drobno siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę,
łososia rwiemy na mniejsze cząstki. Do dużej miski wkruszamy
fetę i wędzony
twaróg. Dodajemy
zioła,
czosnek i
łososia.W osobnej misce roztrzepujemy
jajka. Dodajemy do nich
mleko oraz
jogurt i mieszamy.Masę jajeczną dodajemy do miski z
ziołami,
łososiem i
serami. Przyprawiamy sporą ilością
pieprzu i
solą.Nadzienie wylewamy na upieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 – 40 minut. Masa jajeczna powinna się w tym czasie ściąć.Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!