Wykonanie
Pora na dalsze eksperymenty z goframi. Były już
pomidorowe, więc nadszedł czas na uwielbiany przeze mnie- ostatnimi czasy-
szpinak. Muszę przyznać, że
szpinakowe gofry okazały się strzałem w dziesiątkę. Można je zajadać bez niczego lecz można się też pokusić o przegotowanie
czosnkowego twarożku. Co prawda trochę zajmuje ich przyrządzenie, ale jeśli planujecie w najbliższym czasie przyjęcie gości polecam zaskoczyć ich takim właśnie daniem :)Składniki: (16 sztuk)- 2 i 1/2 szklanki
mąki- 1 szklanka
mleka- 1/2 szklanki
wody- 3
jajka- 6 łyżek
oliwy- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 1/2 opakowania
szpinaku mrożonego w brykietach- szczypta
soli-
pieprz- 2 ząbki
czosnku- 250 g
twarogu chudego- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 2 ząbki
czosnku-
szczypiorek-
koperek-
pietruszka-
sól,
pieprzWykonanie:Przygotowujemy ciasto na gofry:
mąkę,
mleko,
wodę,
jajka,
oliwę,
proszek do pieczenia mieszamy razem za pomocą miksera aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy rozmrożony
szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
przyprawy. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy
mleka lub
wody, jeśli za rzadkie to odrobinę
mąki. Gotowe ciasto porcjami wlewamy do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy, pieczemy je przez ok. 7-8 min.Do gofrów przygotowujemy
twaróg miesząc go z
jogurtem, posieką
pietruszką,
szczypiorkiem i
koperkiem oraz przeciśniętym
czosnkiem.
Twaróg przyprawiamy do smaku.
