Wykonanie
Dziś chciałabym się z
Wami podzielić pomysłem na pyszną kolację, który sprawdza się idealnie w mniejszym lub większym gronie-
pomidorowe gofry z
twarożkiem i
ziołami. Co prawda ich przygotowanie zajmuje ok. 30 min, ale można sobie ułatwić sprawę piekąc gofry wcześniej, a przed podaniem jedynie włożyć je na kilka minut do gofrownicy, aby się podgrzały.Po raz pierwszy robiłam gofry nie na słodko i
powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona, dawno nie
jadłam tak dobrej kolacji. W mojej głowie już powstają kolejne wytrawne gofrowe kombinacje.


Składniki:- 1 i 1/2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
mleka- 1/2 szklanka
wody- 2
jajka- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 4 łyżeczki
przecieru pomidorowego- szczypta
soli-
przyprawy:
zioła prowansalskie,
chilli,
pieprz,- 250 g
twarogu chudego- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1
pomidor- kilka liści świeżej
bazyli-
sól,
pieprzWykonanie:Przygotowujemy ciasto na gofry:
mąkę,
mleko,
wodę,
żółtka,
oliwę,
proszek do pieczenia mieszamy razem. Osobno ubijamy
białka i dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Dodajemy
przecier pomidorowy i pozostałe
przyprawy. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy
mleka, jednak należy uważać i po przygotowaniu ciasta odczekać ok. 10 min, bo na pewno zmieni ono swoją konsystencję. Gotowe ciasto porcjami wlewamy do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy, pieczemy je przez ok. 7-8 min. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 8 sztuk gofrów.Do gofrów przygotowujemy
twaróg miesząc go z
jogurtem, posiekanymi listkami
bazylii i pokrojonym drobno
pomidorem.
Twaróg przyprawiamy do smaku.



Ostatnio zebrałyśmy się z Iną i powróciłyśmy na mecze siatkówki. Warto zobaczyć siatkówkę na żywo w wykonaniu I-szo ligowych zespołów. Jeszcze dwa lata temu oglądałyśmy Wandę
Kraków, jednak w tym sezonie nadszedł czas na inny krakowski zespół- AGH 100RK AZS .