Wykonanie
sol
pomidory: 4 sztuki
mąka: 2 szklanki
żółtkosiekane
zioła:
natka,
szczypior,
bazylia,
tymianek: po łyzce
ser biały: 20 dag
jajka: 2 sztuki
sól,
pieprzwoda: 3-4 łyżkiząbek
czosnkunaturalny jogurt: 150 mlzimne
masło: 3/4 kostki
ziemniaki: 50 dagZ podanych składników zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 30 min.
Ziemniaki ugotuj, schłodź, zmiel z
serem.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Do
ziemniaków i
sera dodaj
jajka,
jogurt,
czosnek i
zioła, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj.Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną i posypaną łyżką
mąki okrągłą formę. Zapiecz na złoto w piekarniku w 200°C. Na zapieczone ciasto wyłóż masę ziemniaczaną, plastry
pomidorów i piecz ok. 30 min. Tartę podaj ubraną np.
tymiankiem.