ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią, pomidorami i ricottą

Tarta z cukinią, pomidorami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Dawno już nie piekłam wytrawnej tarty na kruchym spodzie. Częściej zastępowałam je znacznie szybszymi w przygotowaniu francuskimi tartami bez zalewy. Ostatnio nabrałam jednak ochoty na klasyczną wersję tarty z warzywami, którą przyrządziłam zainspirowana moimi ulubionymi włoskimi smakami. Aby zmienić nieco smak nadzienia, ricottę możemy zastąpić fetą, dodać czarne oliwki lub inne ulubione dodatki. Podczas przyrządzania tarty bardzo ważne jest uprzednie podpieczenie spodu - nadzienie dodajemy dopiero po jego zarumienieniu (!), w przeciwnym razie może powstać zakalec. Taka tarta jest świetna na ciepło i na zimno. Smacznego:) na kruchy spód (przepis stąd):
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko,
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli
nadzienie:
2 małe cukinie,
2-3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
1/2 pora,
100-150 g ricotty,
mały pęczek szczypiorku,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
kilka łyżek startego parmezanu,
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
przyprawy do smaku: sól pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
Mąkę i sól posiekać z masłem. Gy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i tyle zimnej wody, by z ciasta dało się zagnieść kulę. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć całość widelcem i ponownie włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Nadzienie: jedną cukinię pokroić w kostkę, drugą w plasterki. Czosnek, seler i por drobno posiekać, pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Warzywa (oprócz pomidorów) smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, doprawić. Zalewa: śmietanę połączyć z jajkami, połową ricotty, szczypiorkiem i parmezanem, doprawić. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało). Gdy spód będzie zarumieniony, ułożyć na nim przesmażone warzywa i pomidory, zalać całość mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu ułożyć plastry drugiej cukinii, pokruszyć resztę ricotty. Piec do ścięcia się nadzienia ok. 25 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/04/tarta-z-cukinia-pomidorami-i-ricotta.html