Wykonanie

Dawno już nie piekłam wytrawnej tarty na kruchym spodzie. Częściej zastępowałam je znacznie szybszymi w przygotowaniu francuskimi
tartami bez zalewy. Ostatnio nabrałam jednak ochoty na klasyczną wersję tarty z warzywami, którą przyrządziłam zainspirowana moimi ulubionymi włoskimi
smakami. Aby zmienić nieco smak nadzienia,
ricottę możemy zastąpić
fetą, dodać
czarne oliwki lub inne ulubione dodatki. Podczas przyrządzania tarty bardzo ważne jest uprzednie podpieczenie
spodu - nadzienie dodajemy dopiero po jego zarumienieniu (!), w przeciwnym razie może powstać zakalec. Taka
tarta jest świetna na ciepło i na zimno. Smacznego:) na kruchy spód (przepis stąd):250 g
mąki,125 g
masła,
żółtko,50-60 ml zimnej
wody,pół łyżeczki
solinadzienie:2 małe
cukinie,2-3
pomidory,2 ząbki
czosnku,1/2
pora,100-150 g
ricotty,mały pęczek
szczypiorku,opcjonalnie gałązka
selera naciowego,kilka łyżek startego
parmezanu,200 g kwaśnej
śmietany,2
jajka,
przyprawy do smaku:
sól pieprz,
bazylia,
tymianek,
słodka paprykaMąkę i
sól posiekać z
masłem. Gy
masło będzie w małych kawałeczkach, dodać
żółtko i tyle zimnej
wody, by z ciasta dało się zagnieść kulę. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć całość widelcem i ponownie włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Nadzienie: jedną
cukinię pokroić w kostkę, drugą w plasterki.
Czosnek,
seler i
por drobno posiekać,
pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Warzywa (oprócz
pomidorów) smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, doprawić. Zalewa:
śmietanę połączyć z
jajkami, połową
ricotty,
szczypiorkiem i
parmezanem, doprawić. Spód tarty obciążyć papierem z
fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu
boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w
sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało). Gdy spód będzie zarumieniony, ułożyć na nim przesmażone warzywa i
pomidory, zalać całość mieszanką
jajek i
śmietany. Na wierzchu ułożyć plastry drugiej
cukinii, pokruszyć resztę
ricotty. Piec do ścięcia się nadzienia ok. 25 minut.