ßßß
Składniki na 4 porcje :
250g mąki pełnoziarnistej1 łyżka masła1/4 szklanki gorącej wody3 jajka300g łososia norweskiego bez skóry (może być też wędzony, wtedy nieco krócej trwa pieczenie)1 mały lub 1/2 dużego brokuła80ml śmietany 18%80ml mleka 2%2 łyżki posiekanego drobno koperkugałka muszkatałowasól i pieprz
Jedno jajko rozmieszać z żółtkiem (białko przyda się później, nie wyrzucać). W gorącej wodzie rozpuścić masło. Wszystkie składniki połączyć z mąką. Dodać pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto i odłożyć je na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą formę lub dwie mniejsze. Najlepiej formować tak żeby brzeg miał wysokość około 2 cm, okrawki zostawić. Ciasto piec w temperaturze 1 90°C pr zez 15 minut.
Brokuł wrzucić do gotującej się wody i blanszować go przez 4-5 minut, następnie odcedzić i zahartować lodowatą wodą. Śmietanę, mleko i żółtko wymieszać z połową koperku. Łososia pokroić w kostkę.Na podpieczone ciasto przełożyć wszystkie składniki. Oprószyć solą i pieprzem.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą koperkową, doprawić solą i szczyptą gałki muszkatałowej. Wylać na wierzch tarty.
Pozostałe okrawki ciasta zagnieść ponownie i rozwałkować. Pociąć na paseczki i ułożyć na wierzchu kratkę. Można pomazać jajkiem (ja zapomniałam) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 30 minut (wystarczy 15 minut w przypadku łososia wędzonego).
1 porcja to ok. 375kcal, węglowodany: 41g, białko 25g, tłuszcze: 10gSMACZNEGO!