ßßß
Małżon pojechał na delegacje, a ja mogłam sobie zrobić obiad dla siebie i pod moje upodobania i na co padło a no na słynny placek z Lotaryngii. Quiche robi się z ciasta kruchego z sosem śmietanowo-jajecznym i dodatkami. Najbardziej znany jest quiche lorraine ze słonego kruchego ciasta oraz jaj, śmietany, boczku, żółtego sera i natki. Ja postawiłam na inne dodatki: łososia, brokuła, szparagi i ser pleśniowy. Mniam było pysznie! nawet młody wcinał:DSkładniki:Ciasto:300 g mąki200 g zimnego masła2 łyżki lodowatej wody1/2 łyżeczki soliNadzienie:150 g wędzonego łososia12 dag szparagów ze słoika1/4 brokuła150 g gęstego jogurtu150 g śmietany 18%2 jajka50 g sera pleśniowegopieprzforma do tart 26 cmMasło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.Brokuła podzielić na różyczki, z blanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.Po nakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.