Wykonanie
Dziś propozycja na wytrawną tartę ze
szparagami na kruchym spodzie w wersji najprostszej z możliwych - z
serem.
Tarta jest dość delikatna w smaku, więc zaostrzyłam ją
kozim serem.To kolejny przepis ze
szparagami w roli głównej w moim wykonaniu.Bardzo prosta i smaczna
tarta. Świetna na lekki obiad, kolację czy późne śniadanie.Można ją bardzo szybko przygotować, zapakować i pójść na piknik do znajomych.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 22 cm:Na ciasto brisée:130 g
mąki60 g
masła60 ml
wodyszczypta
solimasło i
mąka do wysmarowania formyDo farszu:pęczek
szparagów(5 + 11
szparagów)250 g
sera ricotty160 g
białego sera koziego2 łyżeczki pesto(ze słoiczka)1
jajkosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewamy ją raczej małymi porcjami, po łyżce. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie szykujemy
szparagi.
Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki gotujemy al dente z odrobiną
soli, tak mniej więcej 10 minut.Wyjmujemy
szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej
wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
W ma ł ej misce mieszamy
ser ricotta z
kozim serem, dodajemy
jajko, pesto i mieszamy.
Dodajemy 5
szparagów pokrojonych w plastry i mieszamy.Wypełniamy formę farszem
i układamy w kratkę na wierzchu
szparagi.
Pieczemy 40 - 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 19 0 stopni .Studzimy na kratce.Poddajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)