Wykonanie
Ostatnio w lodówce zalegał mi jeden spory
brokuł i pierwsze co przyszło mi na myśl - zrobić
makaron w sosie
brokułowym, ale jedliśmy to na obiad dwa dni temu, więc trzeba przygotować coś innego. I wybór padł na
śmietanową tartę z
brokułami. Zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil.Składniki na spód do tarty:
- ok. 250 g
mąki- 100 g
masła- 1
jajko- szczypta
soliSkładniki na nadzienie:- 1
brokuł- 4
jaja- pół szklanki
śmietany 18% lub 36%- ok. 5 łyżek startego
żółtego sera- 2, 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprzPrzygotowanie tarty:Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto, ugniatamy kulę i schładzamy w lodówce około 15 minut. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepiamy boki i ponownie schładzamy kilka chwil (niekoniecznie). Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Nadzienie:1.
Brokuła dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Nie rozgotowujemy! Musi być al dente.2.
Jaja mieszamy ze
śmietaną, wyciśniętym
czosnkiem, połową
sera,
solą i
pieprzem.3. Na podpieczony spód układamy różyczki
brokuła, zalewamy masą jajeczną i posypujemy pozostałym
serem.4. Pieczemy około 30 - 40 minut w 180 stopniach. ja przez ostatnie 10 minut podkręciłam temperaturę do 200 stopni.
Tarta jest gotowa kiedy masa jest ścięta a wierzch delikatnie przyrumieniony.