Wykonanie
RSSczwartek, 19 listopada 2015
MIODOWE GWIAZDKI

Z wycinaniem świetnie poradziła sobie moja córeczka.
Ciasteczka świetnie smakują ze szklanką ciepłego
mleka, co nasuwa mi pomysł że można by było upiec takie gwiazdki dla Mikołaja.Składniki:- 3/4 kostki zimnego
masła- około 3i 1/2 szklanki
mąki krupczatki (może być też zwykła
mąka pszenna)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 szklanka
cukru pudru- 3
jajka- 1 łyżka
jogurtu naturalnego- 3 łyżki płynnego
mioduMasło posiekać w kostkę rozetrzeć z
cukrem pudrem.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia, wyrobić z
masłem dodając resztę składników. Ciasto uformować w kulę, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać za pomocą foremek gwiazdki.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim
ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg), aż nabiorą złotobrązowego koloru.Tagi:
ciasteczka14:32, pao77 ,
Ciasteczkapiątek, 09 października 2015DESER "SZARLOTKA" NA PŁATKACH JAGLANYCH

Pyszne pełnoziarniste
płatki jaglane z
kokosową nutą, prażone
jabłka z
cynamonem na wierzchu uprażone
orzechy włoskie i odrobina
kokosu. Kto chętny?Składniki na 3-4 porcje:- 500 ml
mleka- 5 łyżek pełnoziarnistych, błyskawicznych
płatków jaglanych- 3 łyżki
wiórków kokosowych- 5 średnich
jabłek-
cynamon- 1 łyżeczka
cukru brązowego- garść obranych
orzechów włoskichMleko zagotować, dodać
płatki jaglane i
wiórki kokosowe, gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, dodać
cukier i
cynamon, prażyć przez kilka minut.Przestudzone
płatki jaglane z wiórkami przełożyć do szklanek lub miseczek, dodać uprażone
jabłka.
Orzechy włoskie posiekać ,uprażyć na suchej patelni, ozdobić nimi deser. Wierzch posypać odrobiną
wiórków kokosowych. Deser najbardziej smakuje kiedy jest jeszcze ciepły.


Tagi: deser dla dzieci
jabłka19:32, pao77 ,Dla dzieciLink Komentarze (1) »wtorek, 29 września 2015KOPYTKA Z WĘDZONYM
TWAROGIEM,
CEBULKĄ I
BOCZKIEM
Danie proste i pyszne.Składniki na kopytka:- 50 dag
ziemniaków- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1
jajko-
sól- trochę
mąki do podsypywaniaDodatkowo:- 200 g
twarogu wędzonego lub
bryndzy- 1-2
cebule-
boczekZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać
jajko, obie
mąki i
sól, zagnieść. Na oprószonej
mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.

Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek
oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym
twarogiem. Pokrojone w kostkę
cebule i
boczek wrzucić na skropioną
olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z
serem, od razu podawać.19:00, pao77 ,Dania obiadoweczwartek, 24 września 2015ZUPA
SELEROWO-CZOSNKOWA Z ZIEMNIACZANĄ WYSPĄ

Nadchodzi jesień więc taka rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna zupa z pewnością zagości na naszym
stole w chłodne, deszczowe dni.Zamiast
ziemniaków do zupy można dodać grzanki lub
groszek ptysiowy.Składniki:- 10 - 12 ząbków
czosnku- 1 większy
seler- 1
pietruszka- 1
cebula- 2 łyżki
masła-
sól,
biały pieprz, szczypta
imbiru lub
chili, ewentualnie
czosnek granulowany-
natka pietruszki- 1 i 1/2 litra
bulionuDodatkowo:- puree ziemniaczane
Seler i
pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić
masło, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, po chwili
cebulę i zeszklić. Następnie dodać starty
seler i
pietruszkę, chwilę poddusić i zalać
bulionem. Gotować, aż warzywa zmiękną, po tym czasie doprawić do smaku i zmiksować. Na talerzu umieścić ''wyspę'' z puree ziemniaczanego i zalać zupą, na koniec dodać
natkę pietruszki.

19:09, pao77 ,Zupysobota, 19 września 2015MUFFINKI
CZEKOLADOWO-
CYNAMONOWE
Upiekłam je właśnie z pomocą córeczki. Pychota!
Czekolada świetnie komponuje się z
cynamonem.Dzięki temu, że nie dodałam
jajek wprost rozpływają się w ustach.Składniki na 12 sztuk:- 1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru pudru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- płaska łyżeczka
cynamonu- tabliczka
czekolady mlecznej lub gorzkiej- 1 szklanka
mleka- 1/4 szklanki
olejuNajpierw mieszamy suche składniki czyli:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
cynamon, na konie dodajemy
czekoladę starta na tarce o najgrubszych oczkach. Do wymieszanych suchych składników dodajemy
mleko i
olej, mieszamy tak, aby w cieście pozostały jeszcze grudki. Do formy na muffinki dodajemy papilotki, w nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Wystudzone muffinki posypujemy odrobiną
cukru pudru.18:20, pao77 ,Drobne wypieki1 , 2, 3, 4, 5 ... 57następne