Wykonanie

Jakiś niedawny czas temu testowaliśmy przyprawę "Do złotego
kurczaka" Knorr (TUTAJ). Testy wypadły nawet lepiej niż pomyślnie, faszerowane udka wyszły perfekcyjnie smaczne i fajnie chrupiące. Na fali tej radości postanowiliśmy wrzucić na warsztat kolejną
kurczakową przyprawę Knorra, która się nazywa po prostu "Do
kurczaka". Może na początek kilka słów o samej
przyprawie.Producent pisze o niej tak:"Szukasz idealnej oprawy dla kurczaka? Wszystko, co najlepsze, aby wydobyć z niego pełnię smaku, zawiera
Przyprawa do kurczaka Knorr . Nadaje
mięsu drobiowemu nutę pikantności, która wspaniale współgra z
ziołowym smakiem i aromatem.
Przyprawa, oprócz walorów
smakowych, znacząco wpływa na efekt wizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa
mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna
przyprawa z
majerankiem,
papryką i
czosnkiem oraz dodatkiem
cebuli,
imbiru i
tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z
kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania
mięsa wybierzemy."Tyle od producenta. Ja od siebie
mogę dodać, że
kurczak nie wyszedł tak chrupiący jak te poprzednie udka. Ale w
sumie, wnioskując z opisu
przyprawy, wcale nie miał taki wyjść. Ale ten brak chrupkości niczego tym udkom nie ujmował, wyszły doskonale soczyste, a ta
przyprawa chyba faktycznie dodała im głębi smaku. Nie miałem zupełnie nic do zarzucania, mimo, że bardzo chciałem się do czegoś przyczepić. Tak dla zasady, żebyście nie mówili, że tylko cały czas chwalę :) A prawda jest taka, że Knorr coś tam ze mną na pieńku ma. Ale jak jest dobrze, to uczciwie chwalę. W niedalekiej przyszłości przestestujemy jeszcze przyprawę do
mięs i do gyrosa. Bądźcie więc czujni.Do udek potrzebujemy:3 podudzia z
kurczaka100 g
szpinaku100 g
miękkiego sera typu
brie15 g
orzechów włoskicholej czosnkowysól,
pieprz"
Przyprawa do kurczaka" Knorr
Orzechy włoskie prażymy na patelni, zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin.
Szpinak dusimy na
oleju czosnkowym, dodajemy
sól,
pieprz i posiekane
orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie.
Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony
szpinak i kawałek
sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "
Przyprawie do
kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia.

Sałatka z
groszku cukrowego:250 g
groszku cukrowego1
gruszka15 g
migdałów w płatkach
olej z
orzechów włoskichocet balsamiczny1/2
cytrynysólGroszek blanszujemy.
Migdały prażymy na suchej patelni.
Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek
oleju z
orzechów włoskich, 2 łyżek
octu balsamicznego i
soli do smaku.Wykładamy na talerz najpierw
groszek,
potem gruszkę następnie skrapiamy
sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi
migdałami.


Puree ziemniaczane z
chrzanem:
ziemniaki (porcja na 2-3 osoby)łyżka
masła3 łyżki
śmietany 18%3 czubate łyżeczki
chrzanusólkoperekZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do
ziemniaków. Dodajemy
masło,
śmietanę,
chrzan i
koperek i raz jeszcze zgniatamy na jednolitą masę.Smacznego!


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)