Wykonanie
27 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemLetni jadłospis możemy skomponować z potraw pysznych a zarazem lekkich i pełnych finezji. Mają one bowiem cieszyć wszystkie nasze zmysły: nie tylko smaku i powonienia, ale również wzroku. Nabierzecie apetytu na
szpinak, jeżeli nie będziecie go długo smażyć. Zielone listki świetnie smakują podawane z
orzechami oraz
czosnkiem. Soczysty i pachnący filet z
łososia wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Zawsze powtarzam, że
łosoś to
ryba, dzięki której można odmienić smak wielu zwyczajnych potraw.
Składniki na 4 porcje:600 g
świeżego łososia350 g liści
szpinaku200 g
sera sałatkowego feta2 ząbki
czosnkusól,
pieprz1 pełna łyżka stołowa
masła4 łyżki posiekanych
orzechów włoskichSposób przygotowania:Liście
szpinaku opłukać, posiekać a następnie przesmażyć na
maśle dodając posiekany ząbek
czosnku, odrobinę
soli i
pieprzu. Pod koniec smażenia wrzucić pokrojony w kostkę
ser, chwilę mieszać i odstawić z ognia.Umyty i osuszony filet z
łososia oprószyć
solą i
pieprzem, nałożyć na niego farsz
szpinakowo –
serowy i posypać
orzechami.Filety włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 25 minut.Podawać z młodymi
ziemniakami i
koperkiem.