ßßß Cookit - przepis na Łosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Łosoś ze szpinakiem i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

27 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Letni jadłospis możemy skomponować z potraw pysznych a zarazem lekkich i pełnych finezji. Mają one bowiem cieszyć wszystkie nasze zmysły: nie tylko smaku i powonienia, ale również wzroku. Nabierzecie apetytu na szpinak, jeżeli nie będziecie go długo smażyć. Zielone listki świetnie smakują podawane z orzechami oraz czosnkiem. Soczysty i pachnący filet z łososia wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Zawsze powtarzam, że łosoś to ryba, dzięki której można odmienić smak wielu zwyczajnych potraw.
Składniki na 4 porcje:
600 g świeżego łososia
350 g liści szpinaku
200 g sera sałatkowego feta
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 pełna łyżka stołowa masła
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku opłukać, posiekać a następnie przesmażyć na maśle dodając posiekany ząbek czosnku, odrobinę soli i pieprzu. Pod koniec smażenia wrzucić pokrojony w kostkę ser, chwilę mieszać i odstawić z ognia.
Umyty i osuszony filet z łososia oprószyć solą i pieprzem, nałożyć na niego farsz szpinakowoserowy i posypać orzechami.
Filety włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 25 minut.
Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_losos-ze-szpinakiem-i-orzechami-wloskimi.html