Wykonanie
Świe-ża ry-ba! I go-to-we! Pamiętacie tę reklamę z szefem kuchni, który wychodzi na zaplecze gdzie, w dzikim boju – niczym na kutrze podczas sztormu – zdobywa pokaźną
rybę do swojej kuchni? :) Przyszedł czas abym i ja się tak poczuła :) a więc na „Panią Smaczną” trafia mój pierwszy przepis z udziałem świeżej
ryby. A konkretnie, mojej (chyba) ulubionej czyli
łososia. Bardzo chciałam zjeść go w akompaniamencie innych wyrazistych smaków, postawiłam więc na
ser typu
feta i liście
szpinaku. No i co? Wyszła rewelacja! :) Tak przyrządzona, upieczona
rybka po prostu rozpada się w ustach, wydobywając głębię smaku. Co jeszcze jest w niej fajne? Jeżeli nie zdołamy zjeść wszystkiego,
łosoś ten idealnie sprawdza się do kanapki do pracy następnego dnia czy np. do wrzucenia do tortilli na szybką kolację. Ja byłam zachwycona i myślę, że Wy również będziecie :) Samo zdrowie!
Składniki:filet
świeżego łososia (mój ważył 560 g)garść świeżego
koperku80 g
sera typu
feta100 g
świeżego Szpinaku3 ząbki
czosnkusólpieprzsok z cytryny1 łyżka
masłaWykonanie:Filet z
łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Koperek drobno siekamy.
Rybę skrapiamy
sokiem z cytryny, przyprawiamy
solą oraz
pieprzem, posypujemy
koperkiem i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy
szpinak: na patelni rozpuszczamy
masło. Przeciskamy przez praskę
czosnek i podsmażamy na
maśle przez około 30 sekund, cały czas mieszając.
Szpinak myjemy, osuszamy i podsmażamy. Możemy go lekko doprawić
solą i
pieprzem (pamiętajmy jednak, że
feta jest dosyć słona). Gdy zmniejszy swoją objętość i odparuje odstawiamy z ognia.Na blasze do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, na środku układamy filet z
łososia. Na nim rozkładamy pokruszoną
fetę, a na wierzchu układamy podsmażony
szpinak. Zawijamy brzegi folii, tak aby powstał nam zgrabny pakuneczek ;)Piekarnik nagrzewamy do 180°C..
Łososia pieczemy przez ok 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. gotowanymi warzywami,
ryżem, ziemniaczkami, a nawet samego. :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)