Wykonanie
Jeśli lubicie
ryby, to chciałabym Wam dziś zaproponować
pstrągi pieczone w folii. Pyszne zdrowe i dietetyczne ;)Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam bardzo :)Składniki:2
pstrągi1 - 2
cytryny2 ząbki
czosnkusól,
pieprzmasłoolejkilka gałązek
koperku lub jak wolicie
pietruszkiFolię aluminiową rozłożyć na blacie. Naoliwić ją.
Pstrąga dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć
solą i
pieprzem zarówno zewnatrz jak i wewnątrz. Do środka wsadzić i rozetrzeć przeciśnięty wczesniej
czosnek, gałązkę
pietruszki i
koperku oraz plastry
cytryny. Na wierzchu
ryby można położyć listki
masła.
Pstrąga zawinąć dokładnie w folię (składając zarówno górę jak i boki folii). Ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 30 minut (w zależności od wielkości
ryby) w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odwinąć górę folii, naciąć skórkę i zapiec. Podawać z ćwiartkami
cytryny i np. frytkami :)Smacznego :)