Wykonanie
Kasze są pożywne i zdrowe!Niezastąpione w naszej diecie!
Kasza jęczmienna to
kasza wyrabiana z jęczmienia.Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych,nie pokruszonych ziaren jęczmienia.To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren,produkuje się najchętniej przez nas spożywaną
kaszę perłową.
Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany,dostarczające organizmowi energii.Z tego względu według dietetyków stanowią podstawę tzw. piramidy żywieniowej i powinny być spożywane nawet codziennie.Pęczak zawiera błonnik, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie.Zawiera najwięcej wapnia. Jest to niezbędny materiał budulcowy naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w nim także sporo cynku, potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia).Ta cudowna
kasza ma największą zawartość witaminy K.Przyczynia się również do obniżenia we
krwi ilości tzw. złego cholesterolu.

Dziś polecam połączenie pęczaku ze świeżymi warzywami.Można również dodać
mięso np.
łopatkę.Danie jest sycące, zdrowe, pełne warzyw ze wspaniałymi dużymi ziarnami
kaszy.

Składniki:0,5 kg
łopatki wieprzowej, gulaszowego z
indyka lub innego ulubionego1,5 szklanki
kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC (ilość zależy od tego ile chcecie ugotować dania)1
bakłażan1 mała
cukinia1
cebulakawałek białej części
pora1
marchewka4-6 szt.
pieczarek2-3 ząbki
czosnku1/2
czerwonej papryki1 l
bulionuPrzyprawy : 3
liście laurowe, 5 ziarenek
ziela angielskiego, po łyżeczce:
tymianku,
oregano,
estragonu,
bazylii,
chili pieprzu cayenne, słodkiej
czerwonej papryki, młotkowanego
pieprzu z
kolendrą,
sól morska ziołowa.
olej rzepakowy tłoczony na zimno
Zacznijmy od naszej królowej
kaszy.Parokrotnie ją opłukałam i pozostawiłam na godzinę w wodzie.Będzie się wówczas krócej gotować.

Na niewielkiej ilości
oleju zeszkliłam pokrojoną w kostkę
cebulę.Dodałam plasterki
pora i starty
czosnek.Lekko posoliłam.

Następnie wrzuciłam plasterki
marchewki
i kawałki
czerwonej papryki.

Po około 3 minutach wsypałam pokrojone w plasterki
pieczarki.

Kolej na kawałki
cukinii i
bakłażana.

Wsypałam
przyprawy i wlałam szklankę
bulionu.

Podsmażyłam je przez około 10 minut.Warzywa przełożyłam do miski jak były jeszcze półtwarde.Teraz etap
mięsny.Pokroiłam w większą kostkę
mięso.

Podsmażyłam je w niewielkiej ilości
oleju.Dodałam
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz i
słodką paprykę.

Zmniejszyłam ogień, wlałam
bulion i gotowałam przez około30 minut aż
mięso zmiękło.Wsypałam pęczak, przykryłam i gotowałam go do miekkości.W razie potrzeby można dolewać
wodę lub
bulion.

Pięknie napęczniał ;-)

Teraz wystarczy wymieszać warzywa z
kaszą.Jeśli uznacie,że danie jest za gęste wystarczy podlać jeszcze
bulionem.

Smacznego!

Jeśli lubicie
kaszę to polecam:CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE

TABBOULEH
SAŁATKA Z
BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z
MIĘTĄ I
SOKIEM Z CYTRYNY
KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I
KASZĄ BULGUR
SAŁATKA Z
KUSKUS KURCZAKIEM I
AWOKADO
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z
KASZY KUKURYDZIANEJ
JABŁEK I FIG
SAŁATKA Z
TUŃCZYKA I
KASZĄ KUSKUS