Wykonanie
Na
sałatkę:350 g
kaszy kuskus1 szklanka
warzywnego bulionu1 duża
cukinia1/2 małego
bakłażana250 g
brokułów1/4
papryki czerwonej1 mała
marchew1 mała
pietruszkamała biała
cebula1 ząbek
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine
sólpieprzSos do sałatki:2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki posiekanej
kolendrysólpieprzCytrynowe skorupki:5 dużych
cytrynKolorowa
sałatka z
kaszy kuskus w
cytrynowych skorupkach - sposób przygotowania: - Do miski wsypujemy
kuskus, zalewamy wrzącym
bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy
kaszę widelcem.
Kasza gotowa.-
Pora przygotować warzywa.
Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną
cebulę kroimy w półplasterki, obrany
czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa :
papryka oczyszczona z gniazd nasiennych,
cukinia,
marchew i
pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę;
brokuł rozdzielamy na małe różyczki.
Bakłażana odsączamy z
wody, osuszamy i kroimy w kostkę.- Na patelni z 5 łyżkami
oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy
cebulę,
czosnek i
bakłażana. Czekamy 5 minut, aż
cebula będzie miękka,
czosnek pachnący,
bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli
cukinię,
marchew,
pietruszkę,
paprykę i różyczki
brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.- Gotowe warzywa dodajemy do miski z
kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana
kolendra,
sól i
pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim
sałatkę i mieszamy starannie.- Przygotowanie
cytrynowych skorupek:
cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę
cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie -
sałatkę.
Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!
Sałatka z
kuskusem, grillowanym
kurczakiem,
granatem i
miętą [Jakub Kuroń gotuje]