Wykonanie
Gdy planujemy piec coś w piekarniku, np.
mięso na obiad, warto na drugą półkę dorzucić warzywa. Taki obiad nie wymaga wówczas od nas wysiłku i robi się sam ;).Dla mnie najsmaczniejszy jest upieczony
brokuł (nie przejmujcie się tym, że jest brązowy).Warzywa dodajemy według upodobań. U mnie najczęściej jest to taki zestaw:1
młoda cukinia1
brokuł3
marchewki1
cebulakilka ząbków
czosnkuzioła włoskie lub prowansalskie
sól,
pieprzoliwaopcjonalnie inne warzywa, np.
bakłażan,
pietruszka lub
pieczarkiMarchewki i
cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokój na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w paski,
czosnek dodaj w całości, bez skórki.Przełóż wszystko na blaszkę do pieczenia, polej
oliwą, posyp
przyprawami i dokładnie wymieszaj.Odstaw na 30 minut.Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180'C) i piecz przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.