ßßß
 
            
         ŻÓŁTO-CZERWONA ZUPA PAPRYKOWASkładniki na 2 porcje :2 czerwona papryki2 żółte papryki
ŻÓŁTO-CZERWONA ZUPA PAPRYKOWASkładniki na 2 porcje :2 czerwona papryki2 żółte papryki 1 cebula1 ząbek czosnkułyżka oliwy z oliwek400ml rosołu/bulionu/wywaru z warzyw2 łyżki soku z cytrynysólpieprzmięta do dekoracjiPapryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20min w temperaturze 250 º C, aż na skórce pojawią się czarne bąble. Papryki włożyć do foliowego worka, szczelnie zamknąć i wystudzić. Zdjąć skórkę.
1 cebula1 ząbek czosnkułyżka oliwy z oliwek400ml rosołu/bulionu/wywaru z warzyw2 łyżki soku z cytrynysólpieprzmięta do dekoracjiPapryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20min w temperaturze 250 º C, aż na skórce pojawią się czarne bąble. Papryki włożyć do foliowego worka, szczelnie zamknąć i wystudzić. Zdjąć skórkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki pokroić w kostkę (oddzielnie żółtą i czerwoną). W dwóch rondelkach rozgrzać po pół łyżki oleju i w każdym zeszklić po połowie cebuli i czosnku. Żółtą paprykę włożyć do jednego garnka, czerwoną do drugiego i dusić około 5min na wolnym ogniu. Wlać po 200ml wywaru warzywnego i dodać po łyżce cytryny, gotować pod przykryciem ok. 10min. Każdą zupę paprykową zmiksować oddzielnie, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przygotować naczynia i powoli wlewać jednocześnie żółty i czerwony krem. Ozdobić listkami mięty.Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (jako chłodnik).PORCJA zawiera ok. 200kcal, węglowodany: 25g, białko: 7g, tłuszcze: 6g
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki pokroić w kostkę (oddzielnie żółtą i czerwoną). W dwóch rondelkach rozgrzać po pół łyżki oleju i w każdym zeszklić po połowie cebuli i czosnku. Żółtą paprykę włożyć do jednego garnka, czerwoną do drugiego i dusić około 5min na wolnym ogniu. Wlać po 200ml wywaru warzywnego i dodać po łyżce cytryny, gotować pod przykryciem ok. 10min. Każdą zupę paprykową zmiksować oddzielnie, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przygotować naczynia i powoli wlewać jednocześnie żółty i czerwony krem. Ozdobić listkami mięty.Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (jako chłodnik).PORCJA zawiera ok. 200kcal, węglowodany: 25g, białko: 7g, tłuszcze: 6g SMACZNEGO!
SMACZNEGO!