Wykonanie
Lubicie zupy? U mnie w kuchni najczęściej gościło jedno danie i to najczęściej drugie, jednak od kiedy w domu pojawiło się dziecko (i zaczęło jeść coś więcej niż tylko
mleko) zupy wróciły do łask. Najczęstszą zupą jest pomidorowa, która na pewno kiedyś tu zagości, jednak dziś chciałam zaproponować zupę z aromatycznej, pieczonej
papryki w dwóch apetycznych kolorach. Zupa ma słodkawy smak i jest bardzo sycąca. Można ją jeść zarówno gorącą, jak i schłodzić w lodówce i potraktować jako chłodnik. Wydaje mi się nawet, że jak trochę postoi w lodówce to bardzo zyskuje na smaku. Proponuję podać z listkami
mięty, które wspaniale podkreślają
słodycz zupy, ale można również dodać na przykład
groszek ptysiowy. Oprócz walorów
smakowych, które są najważniejsze, zupa ma apetyczny i kuszący wygląd. Kalorycznie również niewiele, biorąc pod uwagę, że jest naprawdę sycąca. W moim odczuciu ta zupa ma same zalety, ale niech każdy sam oceni:
ŻÓŁTO-CZERWONA ZUPA PAPRYKOWASkładniki na 2 porcje :2
czerwona papryki2
żółte papryki1
cebula1 ząbek
czosnkułyżka
oliwy z oliwek400ml rosołu/bulionu/wywaru z warzyw2 łyżki
soku z cytrynysólpieprzmięta do dekoracji
Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20min w temperaturze 250 º C, aż na skórce pojawią się czarne bąble.
Papryki włożyć do foliowego worka, szczelnie zamknąć i wystudzić. Zdjąć skórkę.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno pokroić.
Papryki pokroić w kostkę (oddzielnie żółtą i czerwoną). W dwóch rondelkach rozgrzać po pół łyżki
oleju i w każdym zeszklić po połowie
cebuli i
czosnku.
Żółtą paprykę włożyć do jednego garnka, czerwoną do drugiego i dusić około 5min na wolnym ogniu. Wlać po 200ml
wywaru warzywnego i dodać po łyżce
cytryny, gotować pod przykryciem ok. 10min. Każdą zupę
paprykową zmiksować oddzielnie, następnie doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem. Przygotować naczynia i powoli wlewać jednocześnie żółty i czerwony krem. Ozdobić listkami
mięty.Zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (jako chłodnik).PORCJA zawiera ok. 200kcal, węglowodany: 25g,
białko: 7g, tłuszcze: 6g
SMACZNEGO!