ßßß
 
            
         Zupa bardzo łatwa do przygotowania, wymagająca jedynie pewnego „triku” w czasie serwowania.Aby uzyskać efekt „dwukolorowości” należy jednocześnie, z dwóch osobnych dzbanków/łyżek wazowych, wlewać do talerza krem z żółtej i czerwonej papryki.
Zupa bardzo łatwa do przygotowania, wymagająca jedynie pewnego „triku” w czasie serwowania.Aby uzyskać efekt „dwukolorowości” należy jednocześnie, z dwóch osobnych dzbanków/łyżek wazowych, wlewać do talerza krem z żółtej i czerwonej papryki. Składniki: 8-10 porcjiZupa żółta:2 żółte papryki1 średnia cukinia – obrana1 średnia cebula (lub 1 mały por, tylko biała część)2 ząbki czosnkusól i pieprz3-4 łyżki oliwy1/2 l bulionu1 łyżka soku z cytrynyZupa czerwona:2 czerwone paprykikawałek ostrej czerwonej papryczki (opcjonalnie) – ilość według własnego smaku1 czerwona cebula2 średnie marchewki2 ząbki czosnkusól i pieprz3-4 łyżki oliwy1/2 l bulionu1 łyżka soku z cytryny
Składniki: 8-10 porcjiZupa żółta:2 żółte papryki1 średnia cukinia – obrana1 średnia cebula (lub 1 mały por, tylko biała część)2 ząbki czosnkusól i pieprz3-4 łyżki oliwy1/2 l bulionu1 łyżka soku z cytrynyZupa czerwona:2 czerwone paprykikawałek ostrej czerwonej papryczki (opcjonalnie) – ilość według własnego smaku1 czerwona cebula2 średnie marchewki2 ząbki czosnkusól i pieprz3-4 łyżki oliwy1/2 l bulionu1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Uwaga: Dla zaoszczędzenia czasu warto obie zupy gotować równolegle, w dwóch osobnych garnkach. Opis podaję jednak osobno, jeden po drugim :)Zupa żółtaW garnku rozgrzać 2-4 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną grubo cebulę (lub pora), czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Zupa czerwonaW garnku rozgrzać 2-4 łyżki oliwy. Dodać posiekaną grubo czerwoną cebulę, czosnek oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę i ostrą papryczkę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Zupę czerwoną i żółtą wlewać jednocześnie, z dwóch dzbanków/łyżek wazowych, do jednego talerza.Zupę można dodatkowo ozdobić „wzorkiem namalowanym” kremem balsamicznym (lub gęstą śmietaną). W tym celu należy najpierw nałożyć na powierzchnię kilka kropek z kremu balsamicznego (lub śmietany), a następnie, używając wykałaczki narysować kilka ósemek :)Smacznego :)
Wykonanie:Uwaga: Dla zaoszczędzenia czasu warto obie zupy gotować równolegle, w dwóch osobnych garnkach. Opis podaję jednak osobno, jeden po drugim :)Zupa żółtaW garnku rozgrzać 2-4 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną grubo cebulę (lub pora), czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Zupa czerwonaW garnku rozgrzać 2-4 łyżki oliwy. Dodać posiekaną grubo czerwoną cebulę, czosnek oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodać pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę i ostrą papryczkę. Smażyć kolejne 4-5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym/średnim ogniu przez 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Dokładnie zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Zupę czerwoną i żółtą wlewać jednocześnie, z dwóch dzbanków/łyżek wazowych, do jednego talerza.Zupę można dodatkowo ozdobić „wzorkiem namalowanym” kremem balsamicznym (lub gęstą śmietaną). W tym celu należy najpierw nałożyć na powierzchnię kilka kropek z kremu balsamicznego (lub śmietany), a następnie, używając wykałaczki narysować kilka ósemek :)Smacznego :)