Wykonanie
Tilapia to
ryba słodkowodna pochodzenia afrykańskiego. Przygotowałam jej bardzo dietetyczną wersję, bo pieczoną w piekarniku. Można ją usmażyć na
maśle na patelni, ale będzie miała wtedy więcej kalorii. Podałam ją ziemniaczkami pokrojonymi w plastry również pieczonymi w piekarniku.Składnikitilapia, 3 płaty
marchewka, 1 mała
papryka czerwona, 1/3 sztuki
papryka żółta, 1/3 sztuki
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pomidor, 1 sztuka
natka pietruszki, 1 mały pęczek
sól,
pieprzsok z cytrynySposób przygotowania1.
Rybę skropić
sokiem z cytryny i przyprawić
solą. Odstawić do lodówki na pół godziny.2. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Na
oliwie przesmażyć
marchewkę, następnie dodać
papryki,
cebulę i
czosnek. Chwilkę smażyć. Dorzucić
pomidora i dusić całość około 5 minut. Przyprawić
solą i
pieprzem. Na koniec dodać posiekaną
natkę pietruszki.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością
oliwy i piec przez 10-15 minut.4.
Rybę przełożyć na talerze. Na wierzch nałożyć warzywa. Całość skropić
sokiem z cytryny.generic klonopin