ßßß
Tilapia to ryba słodkowodna pochodzenia afrykańskiego. Przygotowałam jej bardzo dietetyczną wersję, bo pieczoną w piekarniku. Można ją usmażyć na maśle na patelni, ale będzie miała wtedy więcej kalorii. Podałam ją ziemniaczkami pokrojonymi w plastry również pieczonymi w piekarniku.Składnikitilapia, 3 płatymarchewka, 1 małapapryka czerwona, 1/3 sztukipapryka żółta, 1/3 sztukicebula czerwona, 1 sztukaczosnek, 2 ząbkipomidor, 1 sztukanatka pietruszki, 1 mały pęczeksól, pieprzsok z cytrynySposób przygotowania1. Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą. Odstawić do lodówki na pół godziny.2. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Na oliwie przesmażyć marchewkę, następnie dodać papryki, cebulę i czosnek. Chwilkę smażyć. Dorzucić pomidora i dusić całość około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy i piec przez 10-15 minut.4. Rybę przełożyć na talerze. Na wierzch nałożyć warzywa. Całość skropić sokiem z cytryny.generic klonopin