Wykonanie
Latem wszyscy chętnie przesiadują na dworze, nawet jak w ciągu dnia nie ma się ochoty na cięższe dania, to wieczorem, trochę zgłodniali, chętnie przyrządzamy grilla.Uwielbiam szaszłyki, zawsze można kombinować i przyrządzać różniaste smaki, co nam fantazja podpowiada, albo w zależności jakie pyszności aktualnioe dostaniemy w sklepie (ja robię zawsze zakupy na ryneczku, gdzie można dostać zawrotu głowy od warzywno -
owocowych straganów).
Składniki:
filet kurczakapapryka czerwona, zielona, żółta
pieczarkicukiniacebulakukurydza (kolba)rarytas grillowy -
sałatka do podania jako dodatek do szaszłyka
przyprawyewentualnie składniki do marynaty.Przyrządzanie:Przyprawić
kurczaka. Zawsze zaczynam od przyprawienia, żeby zdążył się zamarynować, a dopiero szykuję kolejne składniki.Wystarczy posolić, popieprzyć i sowicie posypać
słodką papryką. Można też przygotować słodko - kwaśną marynatę :do miseczki wlać 1/3 szklankę
oliwy z oliwek, dodać 2-3 łyżki
musztardy . Jak lubicie bardzo ostre dania to dodajcie
musztardę rosyjską a jak słabsze to sarepską. Wcisnąć pół
cytryny, dodać wyciśnięty ząbek
czosnku, odrobinę posolić i popieprzyć . Wsypać łyżeczkę
ziół prowansalskich . Wymieszać energicznie i posmarować
mięso, lub wrzucić kawałki
kurczaka, bez żadnych przypraw, do miski z sosem i dokładnie wymieszać.Pokroić wszystkie warzywa w kostkę,
kukurydzę w plastry. Nakładać w dowolnej kolejności warzywa, do każdego szaszłyka dodać po 3 - 4 kawałki
mięsa.
Grillować, uważać, żeby nie przypalić. Nam trochę niestety się przypiekły, ale i tak w smaku były boskie! Podaję z Rarytasem Grillowym ETERNO, który znakomicie zaostrza smak dania! Polecam!Smacznego!
A na deser
OWOCOWE SZASZŁYKI - przepyszne, różne
owoce nadziane na patyczki, każdy zakończony
truskawką, zamoczoną w
czekoladzie. P y s z s n o ś c i !!!