Wykonanie
Razem z piękna pogodą nadeszły upragnione, wyczekiwane i jedyne takie w roku WAKACJE! Czcimy i celebrujemy ten czas na wszystkie możliwe sposoby, zajadając się smakołykami ze wsi bieszczadzkiej i gotując na świeżym powietrzu. Dziś były szaszłyki na grillu. Nieskomplikowane, pyszne jedzenie. Przyprawiłam je
przyprawą do szaszłyków Kotanyi, którą szczerze polecam.
Składniki (na 8 szaszłyków):1 podwójna
pierś z kurczaka20 dag
boczku wędzonego w kawałku1,5
papryki czerwonej1,5
cebuli8
pieczarekprzyprawa kotanyi do szaszłykówPrzygotowanie:Piersi z
kury oczyścić i pokroić w kostkę o
boku 3 cm. Posypać 2 łyżeczkami
przyprawy i odstawić na pół godziny do lodówki.W tym czasie pokroić
boczek w gruba kostkę, podobnie
paprykę.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Pieczarki również obrać ze skórki i przeciąć na pół.patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez 15 minut i nabijać na nie składniki naprzemiennie. Grill rozgrzać i układać na nim szaszłyki.Wiadomo, że nie mogą się piec na ogniu a jedynie na rozżarzonym węglu drzewnym. Piec ze wszystkich stron w
sumie około 30 minut.
Smakowitych wakacji!