ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z CIECIERZYCY

ZUPA Z CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

Zupę z ciecierzycy
przygotowuje się naprawdę bardzo szybko.
Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe.
Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.
Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy.
Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:
fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka.
Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:
bólach głowy oraz gardła,
niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),
podwyższonym poziomie we krwi cholesterolu,
a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Składniki:
400g ( po odsączeniu ) ciecierzycy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)
Świeżą surową ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc).
Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.
260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.
2 ząbki czosnku
litr bulionu
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
4-5 łyżek oliwy z oliwek
pół pęczku natki pietruszki
1 średnia cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
papryczka chili (opcjonalnie)
Składniki na bulion:
2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka
2-3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2-3 szt.marchewki
kawałek selera / lub nać
pietruszka
kawałek pora
Zacznijmy od bulionu.
W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Użyłam młodej włoszczyzny.
Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy.
Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek i
podsmażyłam je na oliwie.
Dodałam gałązki rozmarynu.
Pora na pomidory i ciecierzycę.
Pomidory wlałam na patelnię,
i dusiłam przez około 5-8 minut.
Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki.
Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem.
Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.
Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka.
Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.
Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie dodałam sos pomidorowy.
Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.
Całość zmiksowałam.
Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko.
Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna.
Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.
Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.
Smacznego!
Polecam również zupę z
soczewicy z wędzonymi żeberkami
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2013/06/zupa-z-ciecierzycy.html