Wykonanie

Zupę z
ciecierzycyprzygotowuje się naprawdę bardzo szybko.Te jasno
pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe.Inaczej
cieciorka lub
groch włoski ma smak słodkawo-
orzechowy.Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy.Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.Jedną z przyczyn popularności
włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem
białka.Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:bólach głowy oraz gardła,niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),podwyższonym poziomie we
krwi cholesterolu,a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

Składniki:400g ( po odsączeniu )
ciecierzycy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)Świeżą surową
ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc).Następnie opłukać,zalać
wodą i ugotować do miękkości.260g (bez zalewy) /400g masa netto
pomidorów z puszki w
sosie pomidorowymOczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.2 ząbki
czosnkulitr
bulionu1-2 gałązki świeżego
rozmarynu4-5 łyżek
oliwy z oliwekpół pęczku
natki pietruszki1 średnia
cebula1 łyżeczka
kminu rzymskiego/kminku1 łyżeczka
cukrusólświeżo zmielony
czarny pieprzpapryczka chili (opcjonalnie)Składniki na
bulion:2szt. skrzydełek z
kurczaka / 1
udko z kurczaka2-3
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego2-3 szt.
marchewkikawałek
selera / lub nać
pietruszkakawałek
pora
Zacznijmy od
bulionu.W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Użyłam
młodej włoszczyzny.Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy.Wsypałam
sól,
pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.

W czasie gdy
bulion się gotował, pokroiłam
cebulę,starłam
czosnek ipodsmażyłam je na
oliwie.Dodałam gałązki
rozmarynu.
Pora na
pomidory i
ciecierzycę.
Pomidory wlałam na patelnię,

i dusiłam przez około 5-8 minut.

Wyjęłam
rozmaryn i wsypałam
natkę pietruszki.Przyprawiłam
solą,
pieprzem,
cukrem i
kminem.Wlałam jeszcze
oliwę z oliwek.
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.

Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka.Zostawiłam tylko
marchewkę i wsypałam połowę
ciecierzycy.

Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.Następnie dodałam
sos pomidorowy.

Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.

Całość zmiksowałam.

Można dodać od razu całość
soczewicy i zmiksować wszystko.Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna.Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.


Można podawać zupę z
makaronem lub jeść jako zupę krem.Smacznego!

Polecam również zupę z
soczewicy z wędzonymi
żeberkami