ßßß
Zupę z ciecierzycyprzygotowuje się naprawdę bardzo szybko.Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe.Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy.Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy.Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka.Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy:bólach głowy oraz gardła,niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),wypadaniu włosów i łamliwościach paznokci (zawiera dużo cynku),podwyższonym poziomie we krwi cholesterolu,a nawet – przy leczeniu cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).
Składniki:400g ( po odsączeniu ) ciecierzycy gotowej do spożycia (np. ze słoiczka)Świeżą surową ciecierzycę należy wcześniej namoczyć ( najlepiej na noc).Następnie opłukać,zalać wodą i ugotować do miękkości.260g (bez zalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowymOczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki.2 ząbki czosnkulitr bulionu1-2 gałązki świeżego rozmarynu4-5 łyżek oliwy z oliwekpół pęczku natki pietruszki1 średnia cebula1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku1 łyżeczka cukrusólświeżo zmielony czarny pieprzpapryczka chili (opcjonalnie)Składniki na bulion:2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka2-3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego2-3 szt.marchewkikawałek selera / lub naćpietruszkakawałek pora
Zacznijmy od bulionu.W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Użyłam młodej włoszczyzny.Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy.Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
W czasie gdy bulion się gotował, pokroiłam cebulę,starłam czosnek ipodsmażyłam je na oliwie.Dodałam gałązki rozmarynu.
Pora na pomidory i ciecierzycę.
Pomidory wlałam na patelnię,
i dusiłam przez około 5-8 minut.
Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki.Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem.Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.
Ciecierzycę odsączyłam z zalewy.
Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka.Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy.
Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.Następnie dodałam sos pomidorowy.
Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut.
Całość zmiksowałam.
Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko.Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna.Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.
Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem.Smacznego!
Polecam również zupę zsoczewicy z wędzonymi żeberkami