Wykonanie
Rosół to moja ulubiona zupa. Od kiedy znalazłam ,,własne sposoby" na super klarowny i aromatyczny rosół, gotuję go bardzo często i w różnych wersjach. Rosół jest najsmaczniejszy zaraz po ugotowaniu, gdy pozostaje niezjedzony jest bazą dla innych zup.Rosół gotuję z drobiu lub
wołowiny z dużą ilością warzyw. Nigdy nie dodaję
kostek rosołowych, czy przypraw typu
vegeta, mogłyby tylko zepsuć pyszną zupę. Wystarczy wybrać
mięso i warzywa dobrej jakości, trochę
soli i mnóstwo
zieleniny i wolno gotować, aby powstał doskonały
wywar.
Lubczyk jest obowiązkowo dodawany do rosołu w moim rodzinnym domu. Moja mama uprawia
lubczyk, który osiąga mega rozmiary (vide wielkość liścia na talerzu na zdjęciu;), więc pomysł na rosół
lubczykowy musiał się pojawić wcześniej czy później.
Składniki:3 uda z
kurczakakawałek
pręgi wołowej (ok. 40 dkg)3 litry zimnej
wody4
marchewki2
pietruszki1/2 małego
selera2
łodygi selera naciowego1
cebulakawałek
pora2 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka mielonych nasion
lubczyku lub suszony
lubczyk2,5 łyżeczki
solimały pęczek
lubczykukilka gałązek
natki pietruszki3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego5 ziarenek
czarnego pieprzuPrzygotowanie:
Mięso umyć, z
udek kurczaka zdjąć skórę.
Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą, powoli zagotować.Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.Zmniejszyć ogień i dodać obrane
marchewki,
pietruszki,
selera,
pora,
cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy),
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz . Dodać 1 łyżeczkę
soli .Gotować rosół przez 1 , 5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".Gdy
mięso i warzywa będą ugotowane do miękkości, dodać resztę
soli, mielone nasiona
lubczyku,
natkę pietruszki, 1/2 liści
lubczyku oraz dolać zimnej
wody (tyle ile wyparowało podczas gotowania).Gotować jeszcze 1/2 godziny na małym ogniu.Po zakończeniu gotowania dodać do rosołu pozostałe liście
lubczyku i lekko zgniecione ząbki
czosnku .Garnek nakryć pokrywką, aby smaki i aromaty przeszły do rosołu.Jeśli rosół nie będzie od razu zjedzony, wyjąć z niego
mięso, warzywa i przecedzić. Pozostawić do wystygnięcia, przechowywać w lodówce.SmacznegoJeśli lubisz pyszne domowe zupy, zobacz również:barszcz ukraińskikrem z pieczonego
czosnkuzupa z
soczewicyzupa chrzanoważurek staropolski