ßßß
Składniki:3 uda z kurczakakawałek pręgi wołowej (ok. 40 dkg)3 litry zimnej wody4 marchewki2 pietruszki1/2 małego selera2 łodygi selera naciowego1 cebulakawałek pora2 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka mielonych nasion lubczyku lub suszony lubczyk2,5 łyżeczki solimały pęczek lubczykukilka gałązek natki pietruszki3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego5 ziarenek czarnego pieprzuPrzygotowanie:Mięso umyć, z udek kurczaka zdjąć skórę.Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę soli .Gotować rosół przez 1 , 5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".Gdy mięso i warzywa będą ugotowane do miękkości, dodać resztę soli, mielone nasiona lubczyku, natkę pietruszki, 1/2 liści lubczyku oraz dolać zimnej wody (tyle ile wyparowało podczas gotowania).Gotować jeszcze 1/2 godziny na małym ogniu.Po zakończeniu gotowania dodać do rosołu pozostałe liście lubczyku i lekko zgniecione ząbki czosnku .Garnek nakryć pokrywką, aby smaki i aromaty przeszły do rosołu.Jeśli rosół nie będzie od razu zjedzony, wyjąć z niego mięso, warzywa i przecedzić. Pozostawić do wystygnięcia, przechowywać w lodówce.SmacznegoJeśli lubisz pyszne domowe zupy, zobacz również:barszcz ukraińskikrem z pieczonego czosnkuzupa z soczewicyzupa chrzanoważurek staropolski