ßßß Cookit - przepis na Rosół

Rosół

nazwa

Wykonanie

Wczoraj kostki drobiowe, dziś rosół - zdecydowanie kurczakowy weekend :)
Gotowanie rosołu to swojego rodzaju sztuka .... czas i odpowiednie przyprawy zdziałają cuda w miseczce tej rozgrzewającej zupy ..... a mogą i zniweczyć całą pracę. Niby to taka prosta zupa, a ja zawsze miałam z tym problem .....za każdym razem coś było nie tak. W końcu wypracowałam metodę dla siebie. A dużo ciekawych rzeczy na temat gotowania rosołu dowiedziałam się o TUTAJ .
Jeśli jestescie szczęśliwymi posiadaczami wolnowara (slowcooker) to spróbujcie rosół właśnie w tym garnku....jest pyszny! Przejrzysty i aromatyczny ...jedynym minusem jest ograniczona pojemność garnka.
Ten post postanowiłam udokumentować do własnych celów, żeby nie eksperymentować za każdym razem gotowania rosołu. A może i ktoś skorzysta z mojego przepisu :) A zalet wolnowara jest conajmniej kilka, a najważniejsze że włączamy gar do prądu, nastawiamy czas i tryb ..... i wychodzimy ..... a o szumowaniu też możecie zapomnieć :).
Składniki:
cały kurczak (1,5-2 kg)
8 szklanek wody (oczywiście filtrowanej)
10 ziarenek pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Nastawiamy wolnowar na 5,5h na niski tryb gotowania, wkładamy wyżej wyszczególnione składniki i zostawiamy na 3 h......
.....po 3h dodajemy:
2 łyżki soli
3 marchewki (ze skórką)
korzeń pietruszki
1/4 selera (korzeń)
1/2 pora
1 cebulę (przypiekamy nad palnikiem aby skórka się opaliła)
1 ząbek czosnku
kilka gałązek pietruszki i kolendry
1/2 łyżeczki lubczyku
...i dolewamy 1-2 szklanki wody ! Gotujemy kolejne 2,5h.
Po tym czasie i mięso i rosół są gotowe. Ale czas możecie zmieniać wg własnych upodobań czy warunków.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/02/roso.html