Wykonanie
            Nadeszły szare dni i mroźne noce zwiastujące nadejście 
pory roku, którą można albo kochać albo nienawidzić. Wracając do domu o niczym tak człowiek nie marzy jak zaszyć się pod kołdrą z ciepłą 
herbatą i już nie wychodzić. Ale nasz organizm również potrzebuje witamin, więc warto czasem zastąpić 
herbatę, pyszną, pełną witamin zupą. I to nie byle jaką, a 
pomidorową!

Składniki:1,5l 
wody5 dużych 
pomidorów2 
cebule4 ząbki 
czosnkułyżka 
oliwy z oliwek3 
marchewkipor, 
seler, 
pietruszkaporcja rosołowapuszka 
pomidorów (lub przecier w kartoniku)3 
liście laurowe4 ziarna 
ziela angielskiegomielona 
ostra paprykałyżka suszonego 
lubczykusólpieprz czarnyNa początku przygotowujemy 
bulion. Do garnka z zimną 
wodą wrzucić przygotowaną porcję rosołową. Kiedy 
woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zebrać tzw.szumowiny przy pomocy małego sitka. Następnie wrzucić umyte i obrane 
marchewki, 
por, 
seler, 
pietruszkę oraz 
liście laurowe i 
ziele angielskie. Garnek częściowo przykryć i gotować na wolnym ogniu (
marchewka musi być miękka). W międzyczasie na patelnię wlać 
oliwę. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki 
pomidory, pokrojoną w kostkę 
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę 
czosnek (Najlepiej zalać umyte 
pomidory wrzątkiem i odczekać chwilę, dzięki 
czemu skórka będzie ładnie odchodzić). Smażyć ok.15 min (po ok. 8 minutach przykryć patelnię przykrywką). Z 
bulionu wyjąć 
mięso, 
liście laurowe, 
ziele angielskie i 
por (można też ją wcześniej pokroić, wtedy nie trzeba wyciągać) i dodać odpowiednio podsmażone składniki (
pomidory muszą być miękkie). Następnie dodać też 
pomidory z puszki i 
przyprawy. Całość zmiksować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło, najlepiej z 
pieczywem czosnkowym lub paluszkami chlebowymi oraz łyżeczką 
śmietany :)

"Jesienią zawsze myślę o latachTak starych, jak te kamienice.."