ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Typowo jesienna zupa, rrrrooozgrzewająca. Do tego łatwo można ją przyrządzić, bez brudzenia miliona garnków i biegania po sklepach za składnikami ;)
Polecam szczególnie dla głodomorów, którzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Spróbujcie tego przepisu.
Składniki:
- 400g ciecierzycy
- puszka pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół pęczku natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól/pieprz do smaku
- papryczka chili
Najlepiej dzień wcześniej (min 12 h) namoczyć ciecierzycę. Wsypać do miski i zalać wodą jak w przypadku fasoli. Nie pozbywamy się wody!
W garnku przygotowujemy bulion wg własnego uznania (może być mięsny - np z kurczaka lub warzywny). Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, chili i rozmarynem. Gdy się zarumienią dodajemy puszkę pomidorów, wino oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy na średnim ogniu ok 15 min.
Do gotowego bulionu wlewamy cieciorkę wraz z wodą w której się moczyła. Gotujemy ok 10 min. Następnie dorzucamy sos pomidorowy i znowu gotujemy ok. 15 min.
Łapiemy za blender i miksujemy!
Świetnie smakuje ze śmietanką lub wędzonką, ja dodatkowo podaje grzanki czosnkowe.
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/11/zupa-krem-z-ciecierzycy.html