Typowo jesienna zupa, rrrrooozgrzewająca. Do tego łatwo można ją przyrządzić, bez brudzenia miliona garnków i biegania po sklepach za składnikami ;)Polecam szczególnie dla głodomorów, którzy twierdzą, że zupą nie da się najeść. Spróbujcie tego przepisu.Składniki:- 400g ciecierzycy- puszka pomidorów w zalewie- 2 ząbki czosnku- 1,5 litra bulionu- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu- 3 łyżki oliwy z oliwek- pół pęczku natki pietruszki- 1 średnia cebula- 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku- 1 łyżeczka cukru- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina- sól/pieprz do smaku- papryczka chiliNajlepiej dzień wcześniej (min 12 h) namoczyć ciecierzycę. Wsypać do miski i zalać wodą jak w przypadku fasoli. Nie pozbywamy się wody!W garnku przygotowujemy bulion wg własnego uznania (może być mięsny - np z kurczaka lub warzywny). Na osobnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, chili i rozmarynem. Gdy się zarumienią dodajemy puszkę pomidorów, wino oraz posiekaną natkę pietruszki. Dusimy na średnim ogniu ok 15 min.Do gotowego bulionu wlewamy cieciorkę wraz z wodą w której się moczyła. Gotujemy ok 10 min. Następnie dorzucamy sos pomidorowy i znowu gotujemy ok. 15 min.Łapiemy za blender i miksujemy!Świetnie smakuje ze śmietanką lub wędzonką, ja dodatkowo podaje grzanki czosnkowe.Smacznego!