Wykonanie
Uwielbiam wrzesień i początek szkoły. Mam wówczas tyle energii na wymyślanie nowych, zdrowych przekąsek dla dzieci do szkoły . Jak już nas w listopadzie przydepną nas klasówki, testy i sprawdziany, to głowa robi się za ciasna na wymyślanie, sięgam wówczas po wcześniej przetestowane pomysły. A tymczasem ostatnio co drugi dzień piekę dzieciom
chleb bananowy . Taki z niego
chleb jak ze mnie baletnica, to po prostu fajne, lekkie, niezbyt słodkie ciasto
bananowe, które jest świetną przekąską do szkoły .
O rany, ale mnie dziś wzięło na stare, amerykańskie kawałki z lat hippisów. Nucę sobie właśnie California Dreamin'" kołysząc stopą pod biurkiem. Mamas&Papas, świetni byli! Lubię wracać do tych klimatów. Posłuchajcie ze mną (a dalej cała ścieżka z "Absolwenta")...Ostatnio
mauż na mnie nakrzyczał , gdy zajrzał do lodówki i zastał kilogram brązowych, omdlałych
bananów . No i co, po co kazałaś mi kupować
banany, jak tu się marnują w lodówce?
Banany były dla syna do
śniadaniówki, a te omdlałe czarne stworki, które nie wzbudzały niczyjego entuzjazmu to specjalnie kupiłam przejrzałe kilka dni wcześniej i jeszcze je "dochodziłam". Bo do
banana bread muszą być takie właśnie miękkie, przejrzałe, cudownie pachnące
banany. Zazwyczaj w sklepie znajdziesz przecenione je co najmniej o 50%. Kupuj koniecznie! Świetnie się mrożą i
potem są gotowe do pieczenia albo innych fanaberii
bananowych.
Z mocno dojrzałych
bananów, gdy uda mi się je kupić hurtem robię
lody i
kawę bananową . Obieram
banany ze skórki, kroję na kawałki, wrzucam do woreczka i mrożę w porcjach.
Potem wystarczy wyjąć chwilę wcześniej przed podaniem planowanej
kawy, czy
lodów, zmiksować je w blenderze i gotowe. Tu przepis na
lodową kawę bananową . Zróbcie koniecznie,
póki ciepłe dni za oknem!
Chleb bananowy jest prosty, najprostszy na świecie, jednak pod warunkiem, że ma się dobry przepis. Oj miałam ja kilka podejść do tematu, ale często ciasto/chleb z
bananów wychodziło z zakalcem. No ja akurat za nim nie przepadam. Aż w końcu zjadłam świetne ciasto
bananowe i koleżanki i wydobyłam przepis (tak mam takie koleżanki, które nie prowadza blogów a świetnie gotują). Przepis prosty, przetestowany wielokrotnie i ciągle
razy zmieniany. Bo ile można jeść ciasta
bananowego z cynamonem? a orzechy? a kawałki
czekolady, a
cytryna, albo
śliwki kalifornijskie? no przecież same się wpraszają na tę
bananową imprezę.
Moi panowie - synowie i
mauż - oszaleli dla
chleba bananowego . Szczególnie młodszy syn, gdy tylko widzi, że kroję ostatnie kromki, błaga o kolejną blaszkę. A to jest tak prosty wypiek, że sami już go będą ogarniać.
Chleb bananowy jest mięciutki, ja go piekę w niezbyt słodkiej wersji, im mniej
cukru w diecie tym zdrowiej, a
banany same w sobie są słodkie.Za każdym razem piekę inną wersję
smakową tego chleba/ciasta i w
sumie naprawdę ciężko się zdecydować która lepsza. Jeśli nigdy wcześniej go nie piekliście, spróbujcie koniecznie, a
potem kombinujcie z własnymi
smakami. Świetna i pyszna zabawa!
Chleb bananowy jet miękki i wilgotny, uwielbiam dodawać do niego
orzechy,
migdały lub
pestki dyni. Świetnie smakuje z pokrojonymi drobno
śliwkami kalifornijskimi lub
rodzynkami, idealny będzie dodatek
gorzkiej czekolady (musi być drobno posiekana) albo prażony
ryż. Naprawdę, wymyślać można w nieskończoność.2 duże
jajka z wolnego wybiegu140g
cukru demerara70g
oleju (może być rzepakowy,
słonecznikowy, z pestek
winogron lub
kokosowy)50g kwaśnej
śmietany 18%dodatki smakowe do wyboru:- łyżeczka skórki i łyżka
soku z cytryny- łyżeczka ekstraktu
wanilii- łyżeczka
cynamonu lub
quatre epices350g bardzo dojrzałych, miękkich
bananów (waga po obraniu)200g jasnej
mąki (używam orkiszowej)1 łyżeczka
sody oczyszczonejbakalie do wyboru:- 100g
orzechów nerkowca,
migdałów,
orzechów włoskich, laskowych lub pestek dyni- 50g
orzechów jw + 50g drobno posiekanej
gorzkiej czekolady- 50g
orzechów jw + 50g drobno posiekanej
śliwki kalifornijskiej,
rodzynek lub
daktyli- 100g suszonych kostek
jabłka lub
ananasaRozgrzej piekarnik do 165°C (bez termoobiegu, u mnie opcja "hydropieczenie, czyli góra_dół).W mikserze ubij
jajka z
cukrem i wybranym dodatkiem
smakowym na puch (ok 7 minut). Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej strużką wybrany
olej, dodaj też
śmietanę. Dodaj do masy rozgrzecione tłuczkiem do
ziemniaków banany, a
potem wsypuj po łyżce przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą i mieszaj na najmniejszych obrotach. Na końcu wsyp wybrane
bakalie (część
orzechów odłóż do posypania ciasta na wierzchu) i delikatnie wymieszaj łyżką.Keksówkę o wymiarach ok 11x30cm wysmaruj
masłem. Wlej ciasto, a na wierzchu posyp odłożonymi
orzechami. Piecz ok 50-55 minut (do suchego patyczka). Wyjmij keksówkę na kratkę i odstaw do ostudzenia. Wyjmuj ciasto z formy, gdy będzie zimne.
Chleb bananowy zachowuje świeżość ok 4 dni. Świetnie smakuje z
masłem,
masłem orzechowym lub
kremem czekoladowym. A z rana kroję dzieciom po 2 kromki i wkładam do
śniadaniówki bez niczego.