ßßß
Potrzebujemy:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru4 jajka2/3 szklanki oleju1,5 łyżeczki sody oczyszczonej5 jabłek1 łyżeczkę cynamonu2/3 tabliczki gorzkiej czekolady2 łyżki rodzynek2 łyżki płatków migdałów1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskichBakalie można zamienić na inne.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier i dalej miksujemy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i olej i jeszcze chwilę ubijamy.Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do niej sodę oczyszczoną i cynamon. Wsypujemy do masy z jajkami i mieszamy. Do całości dodajemy nasze dodatki - jabłka, migdały, posiekaną gorzką czekoladę, rodzynki i zmielone orzechy.Przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia ( 33 x 23 ).Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni, do suchego patyczka.Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!