ßßß
Składniki na formę 33 x 22 cm:4 jajka3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki2/3 szklanki olejuszklanka grubo posiekanych orzechów włoskich4 - 5 jabłek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165ºC, przez około 45 - 55 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
/wydrukuj przepis/