ßßß
Myślę, że ciasta nie muszę przedstawiać wszyscy je znają i lubią. Bo ja bardzo :D Jak tylko rozpoczyna się piękna, złota jesień zabieram się za pieczenie "Wiewiórki". W tym czasie jabłka są najsmaczniejsze, bardzo soczyste i aromatyczne a do tego duża ilość świeżych orzechów, mniam to jest po prostu pyszne :DSkładniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru4 jajka1/2 szklanki oleju1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki cynamonu4 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)Tortownica 28cmJajka z cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem olej, pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do "suchego patyczka" około 45 minut w 180*C.