Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin.Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych...do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;)Składniki:(na formę o wielkości 25cm x 25cm)4 całe jajka1 1/4 szklanki cukru½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika,1 szklanka orzechów włoskich 4 jabłka obrane, pokrojone w kostkęDo dekoracji:Pól tabliczki czekolady białejPól tabliczki czekolady gorzkiejPłatki migdałówSposób wykonania:B iałka z cukrem ubić na puch, dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy.Wszystko delikatnie wymieszać.Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek nie jest oblepiony ciastem.Dekoracja:Ciasto dekorować rozpuszczona w kąpieli wodnej ciemną i białą czekoladą, a następnie posypać płatkami migdałów.