Wykonanie
Przepis dostałam od mojej Cioci z dopiskiem "zawsze wychodzi, proste, szybkie i niesamowicie puszyste". Tak, to prawda, a do tego cudownie pachnące
cynamonem. Znika w oka mgnieniu. To co, spróbujecie upiec?
Do przygotowania blachy ciasta potrzebujemy:- 4
jaja- 1 szklankę
cukru- 2 szklanki
mąki tortowej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
cynamonu- 2/3 szklanki
oleju (np. z pestek
winogron)- 10 dkg
orzechów włoskich- 10 dkg
rodzynek lub
żurawiny- Ok. 70 dkg
jabłekJajka i
cukier ubić mikserem, stopniowo dodawać
mąkę (po 1-2 łyżki) dalej mieszając. Dodawać proszek,
sodę,
cynamon. Stopniowo dodawać
olej,
rodzynki i pokrojone
orzechy włoskie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać
kaszką manną). Wlać ciasto.Obrać
jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze 200 stopni ok. 40-50 minut.Czekam na Wasze wrażenia z degustacji ciasta!